Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Μαΐου 04, 2020

Κλιμακώνει ο Λευκός Οίκος την αντιπαράθεση με το Πεκίνο για τον Covid-19


Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα κάλυψε την έκταση της επιδημίας του κοροναϊού για να συσσωρεύσει προμήθειες υγειονομικού υλικού, σύμφωνα με μια έκθεση πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που δίνει πυρομαχικά στον Τραμπ για περαιτέρω κλιμάκωση επιθέσεων

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι την ώρα που η Κίνα υποβάθμιζε τη σοβαρότητα του νέου κορανοϊού, αύξανε τις εισαγωγές και μείωνε τις εξαγωγές ιατρικών προμηθειών που απαιτούνται για την καταπολέμηση του ιού.
Η έκθεση, την οποία είδε το Associated Press αναφέρει επίσης ότι η Κίνα καθυστέρησε να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο κοροναϊός «ήταν μεταδοτικός» για μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου, όταν οι εισαγωγές μασκών προσώπου και χειρουργικών φορέων και γαντιών αυξήθηκαν απότομα.

Η έκθεση έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα για την πανδημία, με αξιωματούχους όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να λένε ότι η χώρα πρέπει να λογοδοτήσει.

Μια έκθεση-όπλο για τον Τραμπ

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα κάλυψε την έκταση της επιδημίας του κοροναϊού – και συγκεκριμένα το πόσο μεταδοτική είναι η ασθένεια – προκειμένου να εφοδιαστεί εγκαίρως με ιατρικά εφόδια που χρειάζονται για να ανταποκριθεί σε αυτήν, δείχνουν έγγραφα πληροφοριών.

Οι Κινέζοι ηγέτες «έκρυβαν σκόπιμα τη σοβαρότητα» της πανδημίας από τον κόσμο στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τετρασέλιδη έκθεση πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας με ημερομηνία 1 Μαΐου.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει την κριτική της για την Κίνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να λέει την Κυριακή ότι η χώρα ήταν υπεύθυνη για την εξάπλωση της ασθένειας και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη.

Η πιο έντονη κριτική έναντι της Κίνας συμπίπτει με την ενίσχυση της εσωτερικής κριτικής στην κυβέρνηση Τραμπ που κάει λόγο για αντίδραση που ήταν αργή και ανεπαρκής.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησαν ότι στρέφεται εναντίον της Κίνας σε μια προσπάθεια να εκτρέψει την κριτική στο εσωτερικό.

Η έκθεση δεν έχει επίσημη ταξινόμηση αλλά φέρει την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση». Αναφέρει ότι η Κίνα προσπάθησε να καλύψει την προσπάθεια συγκέντρωσης υγειονομικού υλικού με το να «αρνείται ότι υπήρχαν περιορισμοί στις εξαγωγές και με το να συγκαλύπτει ή να καθυστερήσει την παροχή των στοιχείων για το εμπόριο», αναφέρει η ανάλυση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κίνα καθυστέρησε να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο κοροναϊός «ήταν εξαιρετικά μεταδοτικός» για μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου, ώστε να μπορεί να παραγγείλει ιατρικά εφόδια από το εξωτερικό – και ότι οι εισαγωγές μασκών προσώπου και χειρουργικών φορέων και γαντιών αυξήθηκαν απότομα.

Αυτά τα συμπεράσματα βασίζονται στην πιθανότητα 95% ότι οι αλλαγές της Κίνας στις εισαγωγές και τη συμπεριφορά των εξαγωγών δεν ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Τραμπ έχει υποθέσει ότι η Κίνα μπορεί να ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού λόγω κάποιου φρικτού «λάθους». Οι υπηρεσίες πληροφοριών του λένε ότι εξακολουθούν να εξετάζουν το σενάριο που ανέφερε ο πρόεδρος και το περιβάλλον του ότι η πανδημία μπορεί να προήλθε από ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο.

Μιλώντας την Κυριακή στο «This Week» του ABC, ο Πομπέο είπε ότι δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι ο ιός εξαπλώθηκε σκόπιμα. Αλλά πρόσθεσε, «Θυμηθείτε, η Κίνα έχει ιστορία μόλυνσης του κόσμου και έχουν ιστορία λειτουργίας κακών εργαστηρίων.»

«Δεν είναι οι πρώτες φορές που έχουμε έναν κόσμο εκτεθειμένο σε ιούς ως αποτέλεσμα αποτυχιών σε ένα κινεζικό εργαστήριο», δήλωσε ο Πομπέο. «Και έτσι, ενώ η κοινότητα πληροφοριών συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει αυτό, και να επαληθεύσει για να είμαστε σίγουροι, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι αυτό προήλθε από αυτό το εργαστήριο στο Γουχάν. »
Ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να αναφέρεται σε προηγούμενα κρούσματα αναπνευστικών ιών, όπως το SARS, που ξεκίνησε στην Κίνα. Η παρατήρηση του μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική στην Κίνα. Ωστόσο, ο Πομπέο επανέλαβε τον ίδιο ισχυρισμό ουσιαστικά λέξη προς λέξη ώρες αργότερα, μέσω ενός tweet την Κυριακή το απόγευμα.

Μιλώντας την Κυριακή στο «Sunday Morning Futures» του Fox News Channel, ο γερουσιαστής Ted Cruz, R-Texas, επανέλαβε την κατηγορία, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η Κίνα «είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον επόμενο αιώνα.»

«Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κίνα φέρει τεράστια ευθύνη, τεράστια άμεση ευθύνη για αυτήν την πανδημία. Γνωρίζουμε ότι το κάλυψαν», δήλωσε ο Κρουζ. «Αν είχαν συμπεριφερθεί υπεύθυνα και έστελναν σε επαγγελματίες υγείας και καραντίνα εκείνων που είχαν μολυνθεί, υπάρχει πραγματική πιθανότητα αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα περιφερειακό ξέσπασμα και όχι μια παγκόσμια πανδημία. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι παγκοσμίως είναι σε πολύ πραγματική έννοια η άμεση ευθύνη» των ψεμάτων της κομμουνιστικής κινεζικής κυβέρνησης.newmoney.gr
« Προηγουμενη
Επομενη »