Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πρωτεΐνη που προειδοποιεί ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση

Η σχέση μεταξύ πρωτεΐνης suPAR και αναπνευστικής ανεπάρκειας υποδεικνύει τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με COVID-19 Προγνωστικό δείκτη ...


Η σχέση μεταξύ πρωτεΐνης suPAR και αναπνευστικής ανεπάρκειας υποδεικνύει τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με COVID-19
Προγνωστικό δείκτη της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας σε ασθενείς με νόσο COVID-19 εντόπισαν Αμερικανοί και Έλληνες ερευνητές.




Πρόκειται για την πρωτεΐνη suPAR η οποία, όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στο αίμα των ασθενών, σχετίζεται με επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας.

Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την έγκαιρη πρόγνωση του ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να χρειαστούν διασωλήνωση και έτσι οι γιατροί να ενεργήσουν αναλόγως για την ανατροπή της αρνητικής αυτής προοπτικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Critical Care, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Rush σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πρωτεΐνη suPAR ώστε να προβλέψουν εγκαίρως ποιοι ασθενείς με COVID-19 θα χρειαστούν μηχανικό αερισμό.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η αυξημένη suPAR στο αίμα των ασθενών με COVID-19 είναι προγνωστική της αναπνευστικής υγείας τους. Κι εφόσον η πρωτεΐνη έχει ρόλο αντιδραστηρίου στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι δείκτης της σοβαρότητας της νόσου», λέει ο Jochen Reiser, καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Παθολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Συμπληρώνει δε ότι, όσο υψηλότερα τα επίπεδα πλάσματος της suPAR τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα για τους πνεύμονες και τόσο μικρότερο το διάστημα μέχρι τη διασωλήνωση του ασθενή.

Ο Δρ. Reiser και οι συνεργάτες του έλεγξαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης suPAR σε 15 ασθενείς όταν εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο ή όταν ελέγχθησαν αν είχαν νόσο COVID-19. Στην Ελλάδα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη και τη συνδρομή της Πνευμονολόγου Νικολέττας Ροβίνα και της επίκουρης καθηγήτριας Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνας Ακινόσογλου μέτρησε την πρωτεΐνη στο αίμα 57 ασθενών και τους έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση ως προς την πορεία της υγείας τους. Καταγράφηκε και ο χρόνος μέχρι τη διασωλήνωση. Όντως διασωληνώθηκαν ταχύτερα οι ασθενείς που είχαν υψηλές τιμές πλάσματος της suPAR.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις μεγαλύτερες ή ίσες από 6ng/ml είχαν ευαισθησία 85,7% για να προγνώσουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη ως και 12 ημέρες πριν συμβεί αυτή η εξέλιξη.

«Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τη σχέση της suPAR με το κακό κλινικό αποτέλεσμα του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, πάθηση συχνή στους ασθενείς με σοβαρή COVID-19, και την κακή λειτουργικότητα των πνευμόνων σε όσους είναι σε κρίσιμη κατάσταση», γράφει σε άρθρο του ο Δρ. Jochen Reiser.

Και υπενθυμίζει ότι η σχέση μεταξύ πρωτεΐνης suPAR και αναπνευστικής ανεπάρκειας υποδεικνύει ουσιαστικά και τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με COVID-19.

«Αν στο πλαίσιο διάγνωσης της νόσου μετράμε και τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τότε ίσως ξέρουμε ευθύς εξαρχής ποιους ασθενείς πρέπει να προσέχουμε περισσότερο. Τα επίπεδα της στο πλάσμα αίματος μας δείχνουν την πορεία της ασθένειας και έτσι μας δίνουν το πλεονέκτημα να παρέμβουμε εγκαίρως», εξηγεί.

Η πολύ σημαντική αυτή μελέτη ωστόσο αποκαλύπτει και περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο της suPAR στην σχετιζόμενη με την COVID-19 δυσλειτουργία διαφόρων ζωτικών οργάνων.

Ο διαλυτός υποδοχέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου της ουροκινάσης, γνωστός και ως suPAR, παράγεται στο ενδοβρογχικό δένδρο στους πνεύμονες και από ανοσοκύτταρα στον μυελό των οστών και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι βλάπτει τους νεφρούς.

Με δύο δημοσιεύσεις στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η επιστημονική ομάδα του Δρ. Reiser έδειξε ότι τα χρονίως αυξημένα επίπεδα της στο αίμα συνδέονται με την εκδήλωση χρόνιας νεφρικής νόσου, ωστόσο η υψηλή suPAR στο πλάσμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη.

Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών με σοβαρή COVID-19 εκδηλώνει και νεφρικά προβλήματα, ωθώντας τους επιστήμονες να μελετήσουν τη σχέση πρωτεΐνης suPAR και νεφρικής νόσου.