Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ρεμντεσιβίρη: Τι έδειξαν οι μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το φάρμακο

Πράσινο φως για έκτακτη χρήση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ έλαβε η ρεμντεσιβίρη, μετά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα μελέτης σε περισσότερους από 1...


Πράσινο φως για έκτακτη χρήση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ έλαβε η ρεμντεσιβίρη, μετά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα μελέτης σε περισσότερους από 1000 ασθενείς.

Η ρεμντεσιβίρη, που δίνεται ενδοφλέβια μια φορά την ημέρα για 10 ημέρες, είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται εκτάκτως για χρήση στην αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομειακό επίπεδο. Ο FDA, o Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, έδωσε το "πράσινο φως" για χορήγηση του remdesivir πριν την επίσημη έγκριση κυκλοφορίας, μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων μελέτης σε περισσότερους από 1000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα.






Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το φάρμακο, το οποίο φαίνεται να βοηθάει κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα κατά 30% ή κατά 4 ημέρες (μελέτη που συμμετείχαν και 4 κέντρα από Ελλάδα) θα μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ή παιδιά με σοβαρή μορφή της νόσου.

Όπως ανέφερε, η διαφορά ανάμεσα στην επείγουσα σύσταση που υιοθετήθηκε από τον FDA, σε σχέση με την επίσημη έγκριση, σχετίζεται με την επείγουσα κατάσταση.

Το remdesivir είχε μελετηθεί αρχικά για την θεραπεία του συνδρόμου SARS και στο MERS και καθώς αυτοί οι ιοί έχουν στενή συγγένεια με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί COVID-19, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελπιδοφόρο θεραπεία, εν μέσω της πανδημίας. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες του εν λόγω αντιϊκού φαρμάκου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health – NIH) νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και επιπλοκές από τους πνεύμονες που έλαβαν το αντιϊκό φάρμακο remdesivir ανέκαμψαν γρηγορότερα από παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όπως διευκρίνισε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος, η ανακοίνωση αυτή προέρχεται από μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1063 ασθενείς, και η οποία ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν remdesivir είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν remdesivir σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε remdesivir έναντι 11.6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ασθενείς έλαβαν για συνολικά 10 ημέρες είτε remdesivir ενδοφλεβίως (200 mg την ημέρα 1 ακολουθούμενο από 100 mg τις ημέρες 2-10 σε εφάπαξ ημερήσιες εγχύσεις) είτε έγχυση εικονικού φαρμάκου.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης (μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ) εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες διατίθεται δωρεάν το φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας.

Το φάρμακο, θυμίζουμε, έχει δοθεί και σε συγκεκριμένους ασθενείς στη χώρα μας, μέσω αιτημάτων για ατομική παρηγορητική χρήση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, ήδη ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, πρόγραμμα δωρεάν διευρυμένης πρόσβασης, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να φτάσει το φάρμακο στους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.