Tελευταια Νεα

Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Δ’ Σώμα Στρατού: Η απόρθητη εμπροσθοφυλακή του Έβρου... Η «ακτινογραφία» του ισχυρότερου σχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Δ' Σώμα Στρατού: Η απόρθητη εμπροσθοφυλακή του Έβρου – Newsbeast

Αποτελεί τον ισχυρότερο συμβατικό σχηματισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που γνωρίζουν καλά και οι εξ ανατολών γείτονές μας. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό (από άρματα μάχης και πυροβόλα μέχρι πυραύλους), οι άνδρες των μονάδων του βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, στήνοντας ενέδρες και πραγματοποιούν νυχθημερόν περιπολίες και ασκήσεις με αληθινά πυρά, γνωρίζοντας καλά κάθε σπιθαμή γης στην περιοχή.


Δεν είναι τυχαία η φράση πως «από τον Έβρο δεν περνάει τίποτα».

Ο λόγος για το Δ' Σώμα Στρατού, που για μια ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα μετά τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων και την αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους. Οι αξιωματικοί και οπλίτες για μια ακόμη φορά καλούνται να κινηθούν αποτρεπτικά έναντι των επεκτατικών βλέψεων του Ταγίπ Ερντογάν και είναι έτοιμοι να δράσουν όποτε κριθεί απαραίτητο, όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η κρίση των αρχών του έτους


Στις 28 Φεβρουαρίου η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνοντας χιλιάδες κατατρεγμένους στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αναμεμειγμένους με μυστικούς πράκτορες της ΜΙΤ.Μέσα σε λίγες ώρες είχαν φθάσει στην οριογραμμή, ωστόσο από την απέναντι πλευρά είχε ήδη διακοπεί η λειτουργία του τελωνείου των Καστανιών προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διέλευση στο ελληνικό έδαφος. Στο Δ' Σώμα Στρατού είχε σημάνει από νωρίς συναγερμός και μονάδες είχαν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία στα πρανή του ποταμού, ενώ μπροστά από το τελωνείο παρατάχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Απροσπέλαστος ο Έβρος

Μάλιστα, στις 7 Μαρτίου ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρακίνησε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσουν απέναντι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κάποια μέρη (του ποταμού Έβρου) η στάθμη από τη βροχή έπεσε στα 40 με 45 εκατοστά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι με τα πόδια σας εύκολα μπορείτε να περάσετε. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να τους συγκρατήσει στα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει μετά. Δεν είναι μόνο ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τι θα γίνει μετά». 

Ακολούθησε ρίψη αβολίδωτων πυρών και χημικών, ωστόσο οι στρατιωτικές μονάδες ήταν εκεί προκειμένου να μην αφήσουν κανέναν να περάσει. Ομοίως και οι αστυνομικές μπροστά στο φυλάκιο. Όποτε κρινόταν σκόπιμο περνούσαν εμφανώς και άνδρες του Δ’ Σώματος Στρατού ο οποίος έχει ως ζώνη ευθύνης το σύνολο του Έβρου και σημαντικό τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας, από την Ξάνθη και το Διδυμότειχο μέχρι το Λιτόχωρο και την Κομοτηνή.
Τα κορυφαία άρματα μάχης Leopard


Αιχμή του δόρατος αποτελεί αναμφισβήτητα η 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία που εδρεύει στο Πετροχώρι της Ξάνθης και τα άρματα μάχης Leopard 2A6 HEL που αποτελούν ελληνική έκδοση του γερμανικού Leopard 2A6, τα οποία θεωρούνται κορυφαία σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.
Διαθέτουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ, ένα πλήρως σταθεροποιημένο κύριο όπλο, πολυβόλα και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως. Η χώρα μας διαθέτει 170 τέτοιου τύπου άρματα τα οποία κινούνται σε κάθε μορφολογία εδάφους.

Όσον αφορά τον οπλισμό τους, ξεχωρίζει το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55 λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG, ενώ υπάρχει και συζυγές πολυβόλο MG-3 διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών καθώς επίσης και πολυβόλο που χειρίζεται ο επικεφαλής του τετραμελούς πληρώματος στην οροφή. Παράλληλα σε αυτό το «θηρίο» των 62,3 τόνων βρίσκονται τοποθετημένοι εκατέρωθεν του πύργου 16 εκτοξευτές καπνογόνων.

Τα Leopard 2 Α6 φημίζονται για τη θωράκισή τους, καθώς έχει αυξηθεί στις τελευταίες εκδόσεις σημαντικά, με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπρόσθετα διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής κάτι που σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους – εδάφους.

Με έμβλημα τις περικεφαλαίεςΟ θυρεός του Δ' Σώματος Στρατού

Έμβλημα του Δ' Σώματος Στρατού είναι δύο περικεφαλαίες με ένα ξίφος στο κέντρο, τη λαβή του οποίου φωτίζει ένας ήλιος. Στην κορυφή του θυρεού υπάρχει το ρητό του Έλληνα συγγραφέα και ιστορικού Φλάβιου Αρριανού «Τω ξίφει τον δεσμόν λέλυσθαι» («Με το ξίφος έλυσε τον δεσμό») που αποτελεί απόσπασμα από την «Ανάβασις Αλεξάνδρου», παραπέμποντας ευθέως στον Μέγα Αλέξανδρο και την εκστρατεία του στην Ανατολή.
Η Σφίγγα της 50ής Ταξιαρχίας


Εξίσου καταλυτικής σημασίας είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή η 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που επίσης ανήκει στο Δ' Σώμα Στρατού και εδρεύει στο Σουφλί. Αυτή έχει ως έμβλημα τη Σφίγγα, το μυθολογικό τέρας της Βοιωτίας που είχε πρόσωπο γυναίκας, σώμα λιονταριού, φτερά όρνιθος και ουρά φιδιού. Στην πάνω πλευρά του θυρεού φιγουράρει η φράση «Αρχή του νικάν το θαρρείν» που είπε ο ποιητής Πίνδαρος εξυμνώντας τη νίκη του αθηναϊκού στόλου έναντι του περσικού στο Αρτεμίσιο το 480 π.Χ.
Η ίδρυση και οι ανασυστάσεις


Το Δ' Σώμα Στρατού θα συμπληρώσει σε λίγους μήνες 107 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 30 Αυγούστου 1913 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Η αρχική έδρα του ήταν στη στη Θεσσαλονίκη, αλλά το 1914 μεταφέρεται στην Καβάλα. Την περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1915-1917), η Ελλάδα έχει επί της ουσίας κοπεί διοικητικά στα δύο καθώς υπάρχει μια κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μια στην Αθήνα υπό τον βασιλέα Κωνσταντίνο Α’ και τον εκάστοτε πρωθυπουργό που διάκειται θετικά στο Στέμμα.

Ο τότε διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού συνταγματάρχης Ιωάννης Χατζόπουλος ζητά διευκρινίσεις για το τι θα πρέπει να πράξει βλέποντας να εισβάλουν τα βουλγαρικά και τα γερμανικά στρατεύματα στο πλαίσιο του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Ελλάδα μέχρι εκείνη τη στιγμή τηρεί επισήμως ουδετερότητα -αν και ο Βενιζέλος κάνει τα πάντα προκειμένου να προσχωρήσουμε στο πλευρό της Αντάντ.

Είτε λόγω ασαφών εντολών είτε λόγω μεθοδευμένων κινήσεων, το Δ' Σώμα Στρατού δεν προβάλει αντίσταση και μετά την κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας μεταφέρεται σχεδόν στο σύνολό του σιδηροδρομικώς από τους Γερμανούς στην πόλη Γκέρλιτς ως «φιλοξενούμενοι» της γερμανικής κυβέρνησης για περίπου δύο χρόνια και ακολούθως δίνεται τους αξιωματικούς και τους οπλίτες η άδεια να επιστρέψουν στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ« Προηγουμενη
Επομενη »