Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Να πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σε μεγάλα γραφεία – Τι δείχνει νοτιοκορεατική έρευνα

Μετά από τόσες εβδομάδες υποχρεωτικής απομόνωσης στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο...


Μετά από τόσες εβδομάδες υποχρεωτικής απομόνωσης στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο έχουν νοσταλγήσει τις δουλειές τους.





Καθώς η μία μετά την άλλη χώρες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη χαλαρώνουν σταδιακά το lockdown, πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους εργαζόμενους πίσω στα γραφεία τους. Αλλά θα πρέπει να καταστρώσουν πολύ προσεκτικά τα σχέδια αυτά, αφού η έρευνα μιας έξαρσης κρουσμάτων στη Νότια Κορέα έδειξε πόσο γρήγορα διασπείρεται ο κορωνοϊός όταν συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι για αρκετές ώρες σ’ έναν μεγάλο χώρο, χωρίς να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

Η έρευνα αυτή των Κορεατών επιστημόνων αναρτήθηκε μάλιστα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ένας φορέας της Covid-19 μόλυνε 94 συναδέλφους του σ’ ένα μεγάλο γραφείο!


Στις 8 Μαρτίου διαγνώστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 σ’ ένα κτίριο 19 ορόφων στο κέντρο της Σεούλ. Ο φορέας ήταν ένας εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρου του 11ου ορόφου του ουρανοξύστη, που στεγάζει μέχρι εκείνο το επίπεδο γραφεία με 900 υπαλλήλους, ενώ στους πάνω ορόφους υπάρχουν διαμερίσματα όπου κατοικούν περίπου 200 άτομα.

Δεν πέρασε μια μέρα από το πρώτο κρούσμα κι οι υγειονομικές Αρχές της Σεούλ έκλεισαν το κτίριο κι υπέβαλαν σε διαγνωστικές εξετάσεις όλους τους υπαλλήλους και τους ενοίκους του ουρανοξύστη, συνολικά 1.143 άτομα. Σ’ ολόκληρο το κτίριο 97 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στο νέο κορωνοϊό, τα 94 εκ των οποίων ήταν συνάδελφοι του πρώτου ασθενούς. Όλοι τους εργαζόντουσαν στον 11 όροφο και σχεδόν όλοι σ’ ένα μεγάλο γραφείο στη μία πλευρά του κτιρίου!


Με μπλε χρώμα οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων του τηλεφωνικού κέντρου που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό
Οι μισοί εξ’ αυτών είχαν μολυνθεί από την Covid-19 πριν ακόμη διαγνωστεί θετικός ο συνάδελφός τους και όλοι, πλην τεσσάρων, εμφάνισαν συμπτώματα στις δύο εβδομάδες της καραντίνας που ακολούθησαν.

Πολύ μεταδοτικός ο κορωνοϊός σε συνωστισμένους χώρους εργασίας
«Η έκρηξη των κρουσμάτων αυτών είναι λίαν ανησυχητική και δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς της Covid-19 σε έναν συνωστισμένο χώρο εργασίας και που μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεταδοτικός ο SARS-CoV-2», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Το κατά τα άλλα λίαν αποτελεσματικό νοτιοκορεατικό tracking-system, δηλαδή το σύστημα ιχνηλάτησης των ατόμων με τα οποία έρχονται σε επαφή φορείς του κορωνοϊού – δεν απέδωσε καρπούς στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολλοί από τους υπαλλήλους που μολύνθηκαν είχαν χρησιμοποιήσει μετρό και λεωφορεία προς και από τη δεουλειά τους, ενώ ήλθαν σε επαφή με αρκετά άτομα στο ισόγειο και τους ανελκυστήρες του ουρανοξύστη.

Το πόσο ενέτεινε τον κίνδυνο μόλυνσης το συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον φαίνεται κι από το γεγονός ότι στα σπίτια των μολυνθέντων υπαλλήλων κόλλησαν τον κορωνοϊό μόνο το 16% των συγγενικών τους προσώπων ή συγκατοίκων – ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 43,5% των συναδέλφων στον ίδιο όροφο του ουρανοξύστη. Οι ερευνητές δεν μελέτησαν με ποιο τρόπο μολύνθηκαν οι υπάλληλοι -μέσω σταγονιδίων ή από το μολυσμένο τηλέφωνο ενός συναδέλφου τους -. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η εγγύτητα σ’ έναν μεγάλο εργασιακό χώρο ευθύνεται για την ταχεία διασπορά του κορωνοϊού.