Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ... Απορρίφθηκε η αίτηση για άρση ασυλίας βουλευτών για την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ συμφωνία των Πρεσπών - «Λάθος η ακύρωση της Συμφωνίας» λέει η ΝΔ

Ομόφωνα απορρίφθηκε από τους βουλευτές το αίτημα για άρση ασυλίας των βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η σχ...

Απορρίφθηκε η αίτηση για άρση ασυλίας βουλευτών για τις Πρέσπες - «Λάθος η ακύρωση της Συμφωνίας» λέει η ΝΔ

Ομόφωνα απορρίφθηκε από τους βουλευτές το αίτημα για άρση ασυλίας των βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η σχετική συζήτηση διεξήχθη μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας. Οι 56 βουλευτές είναι όσοι στην προηγούμενη Βουλή ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και έχουν επανεκλεγεί και στην σημερινή Βουλή.




Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του Εισαγγελέα που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή και χαρακτήρισε την μήνυση αβάσιμη και απαράδεκτη λέγοντας ότι το δικαίωμα γνώμης του βουλευτή δεν μπορεί να το υπονομεύσει καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία.

«Αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έχει έρθει στην ολομέλεια έπρεπε να είχε λυθεί στην δικαιοσύνη και να μην έρθει στη Βουλή. Ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη μήνυση κατά πολιτικών προσώπων επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν είναι επί της καλλιγραφίας των μηνύσεων ή επί του τύπου χαρτιού, είναι στοιχειώδης έλεγχος που έχει να κάνει με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως και από το Σύνταγμα προερχόμενα ακούστηκαν για το απαράδεκτο και το αβάσιμο αυτής της μήνυσης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει σε προγενέστερο της Βουλής στάδιο. Και όχι εμείς εδώ να διαφωνούμε αν έπρεπε να γίνει στην επιτροπή ή στην ολομέλεια έπρεπε να γίνει από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο δήλωσαν περήφανοι για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για την κατηγορία που τους αποδίδουν οι μηνυτές περί εσχάτης προδοσίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση. «Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών αλλά αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας όπως αναγνωρίζει και η δική σας παράταξη και είδατε το υπουργείο εξωτερικών να στέλνει συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος για ψήφο ή διατύπωση γνώμης δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται ο βουλευτής. Είναι ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος είναι απαράδεκτο να έρχεται μήνυση εδω καιν να τη στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή όταν αφορά ψήφο η γνώμη. Να μην ξαναδούμε και στο μέλλον παρόμοια διαδικασία να έρχονται στο κοινοβούλιο τέτοιες υποθέσεις».

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να παραπεμφθεί για να γίνει η δική στο δικαστήριο και να αποκαλυφθεί η βλακεία και η γελοιότητα αυτών που κάνουν την μήνυση.

«Θεωρούμε ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον ψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών υπακούοντας στην ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός εγκαλείτε σήμερα για εσχάτη προδοσία; Περίμενα από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας να έχουν μια πολιτική στάση και όχι μια δικολαβική στάση γι' αυτό που συζητούμε. Ηταν πράξη σωφροσύνης και πολιτικής αξιοπρέπειας και σταθερότητας η συμφωνία των Πρεσπών το είπε και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον κ. Μητσοτάκη».

Χ. Αθανασίου: Ακατάληπτη η μήνυση

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου χαρακτήρισε εντελώς ακατάληπτη τη μήνυση. «Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους νόμους που η βουλή ψήφισε. Είναι εντελώς ακατάληπτη η μήνυση για μένα, δεν έπρεπε να έρθει καθόλου η υπόθεση και η μήνυση εδώ αλλά δυστυχώς ήρθε», τόνισε.