Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι θα αντιμετωπίσετε την ψυχική εξουθένωση που μας «δώρισε» η καραντίνα

news4healthΟι σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της καραντίνας φαίνεται να είναι αρκετές και οι μελέτες που ερευνούν το θέμα αυτό διεξοδικά ...


news4healthΟι σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της καραντίνας φαίνεται να είναι αρκετές και οι μελέτες που ερευνούν το θέμα αυτό διεξοδικά δεν είναι λίγες. Εξάλλου, ότι οι επιπτώσεις είναι αρκετές και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ψυχολογία μας είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι χωρίς να διαβάσουμε καμία μελέτη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιπτώσεις.




Πολλοί "έσπασαν" λέει αμερικανική μελέτη
Μια νέα μελέτη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που αντλήθηκαν από smartphone έδειξε ότι αρκετοί άνθρωποι “σπάνε” την καραντίνα, καθώς δεν αντέχουν την πίεση. Η μελέτη έγινε στο πανεπιστήμιο του Maryland.

Υπάρχουν αρκετά γραφήματα τα οποία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί άρνθρωποι άρχισαν να "ξεφεύγουν" και να θέλουν να πηγαίνουν κόντρα στους κανόνες, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο κορονοϊός ήταν σε έξαρση. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς η καραντίνα κουράζει τον άνθρωπο ψυχικά και σωματικά. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχική εξουθένωση είναι το κυριότερο πρόβλημα, καθώς εγκλωβίζει τον άνθρωπο και τον περιορίζει από τον κοινωνικό του περίγυρο.



"Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος ψυχικά για αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί από εμάς στην αρχή το πήραν “ζεστά, αλλά δεν το βλέπουν πια με τη ίδια ματιά δύο μήνες μετά, καθώς είναι πολύ δύσκολο" τονίζει μεταξύ άλλων στο Yahoo Life ο Thea Gallagher, Υπεύθυνος που ειδικέυεται στην Θεραπεία του Άγχους στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μην “τρελαθούμε”, γιατί μπορεί σταδιακά να μπαινουμε σε μια φάση “κανονικότητας” καθώς ξεκίνησε η άρση των μέτρων, ωστόσο ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν "αστειεύεται". ..

Μέτρα αντιμετώπισεις της ψυχικής εξουθένωσης λόγω της καραντίνας
Παραμείνετε δραστήριοι, δημιουργήστε ρουτίνες
Οι δραστηριότητες, οι ρουτίνες και το πρόγραμμα, δίνουν στη μέρα μορφή και περιορίζουν τις κακές σκέψεις και το άγχος. Σε αβέβαιες καταστάσεις, παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια. Η σωματική άσκηση, η προσωπική υγιεινή, τα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, η εργασία από το σπίτι, οι δουλειές στον κήπο, το διάβασμα ενός βιβλίου και άλλες τακτικές δραστηριότητες συμβάλλουν στο να μπει τάξη σε μια νέα και ασαφή κατάσταση.

Η κοινωνική επαφή είναι μια σημαντική δραστηριότητα
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σας επιτρέπουν να συνομιλείτε και να βλέπετε τους άλλους μέσω του Facebook, του Skype και άλλων κοινωνικών μέσων. Αυτή η κοινωνική επαφή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Να επικοινωνείτε με τους άλλους. Πείτε κάτι χαρούμενο, κάτι αστείο. Στείλτε την αγάπη σας. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να αποβάλλετε το άγχος και την μελαγχολία.

Πάρτε τον έλεγχο των δυσάρεστων σκέψεων
Είναι φυσιολογικό να κάνετε κακές σκέψεις σχετικά με την παρούσα κατάσταση. Αν αυτές οι σκέψεις σας παραλύουν και πιάνουν πολύ χώρο στη ζωή σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να τις ελέγξετε καλύτερα. Στρέψτε την προσοχή σας αλλού. Παρακολουθήστε ταινίες ή σειρές στην τηλεόραση, παίξτε βιντεοπαιχνίδια, λύστε σταυρόλεξα, Sudoko κλπ. Χρησιμοποιήστε το Facetime, το Skype κλπ για να μιλήσετε με άλλους χωρίς να επιτρέψετε στον κορωνοϊό να είναι το κύριο θέμα.

Περιορίστε την ώρα που αφιερώνετε στην παρακολούθηση ειδήσεων
Μην είστε όλη την ώρα κολλημένοι μπροστά από την τηλεόραση ή μπροστά στο Facebook για να μαθαίνετε όλες τις εξελίξεις. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του κινητού για να μη λαμβάνετε συνεχώς ειδοποιήσεις από ιστοσελίδες ειδήσεων. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε με μέτρο και από ιστοσελίδες που δημοσιεύουν αξιόπιστο υλικό.