Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο»… πίεση σε Ελλάδα & ΕΕ

Για το ενδεχόμενο επιχείρησης της Τουρκίας στον Έβρο μίλησε ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)...


Για το ενδεχόμενο επιχείρησης της Τουρκίας στον Έβρο μίλησε ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης, εντάσσοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην ευρύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας. «Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο και αυτό έχει να κάνει με την ευρύτερη διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αν ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την Τουρκία προφανώς με ένα “σμπάρο δύο τρυγόνια”. Πιέζει Βρυξέλλες πιέζει και την Αθήνα» δήλωσε ο κ. Φίλης.




Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι σε επαγρύπνηση κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα και στην Τουρκία και στους διακινητές, όπως σημείωσε. Ο κ. Φίλης μίλησε και για την απομάκρυνση του Τούρκου αρχηγού στόλου, εκτιμώντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. «Εγώ θα έβαζα στην εξίσωση και τον Φιντάν ο οποίος είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών γιατί φαίνεται να υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ Φιντάρ – Ακάρ ως προς την επόμενη μέρα για ενδεχόμενη διαδοχή» ανέφερε.

«O Γιαϊτζί ήταν ενοχλητικός για το υπουργείο Εξωτερικών που ήδη ο ρόλος του ήταν υποβαθμισμένος και για το υπουργείο Άμυνας γιατί αυτοδιαφημιζόταν περισσότερο και από τους ίδιους του υπουργούς» πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν η αλλαγή βοηθά την Ελλάδα, απάντησε πως είναι δύσκολο να απαντηθεί. «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει την πολιτική της ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο, την Κύπρο κλπ. Επίσης αυτά που είπε ο Γιαϊτζί θα μείνουν στην τουρκική ατζέντα και κατά καιρούς θα τα ανακαλούν, θα τα ανασύρουν και θα τα φέρνουν στην επικαιρότητα. Δηλαδή μόνο το πρόσωπο άλλαξε» δήλωσε.

«Τρίτη χώρα λειτουργεί σαν κανάλι επικοινωνίας Ελλάδος και Τουρκίας»

Παράλληλα, ο κ. Φίλης διαπίστωσε διάθεση για αμοιβαία αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για μια τρίτη χώρα που λειτουργεί σαν κανάλι επικοινωνίας, αν και δεν την κατονόμασε. «Οι δύο ασκήσεις που ματαιώθηκαν έγιναν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και σε συνεννόηση. Αυτή την στιγμή το κανάλι επικοινωνίας είναι μια τρίτη χώρα και συγκεκριμένο πρόσωπο. Θα πρέπει, όπως έχω ξανα-αναφέρει, να βρεθεί ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά φαίνεται ότι αυτό το τρίτο κανάλι λειτουργεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την ταυτόχρονη ματαίωση δεν έχουμε π.χ υπερπτήσεις τις τελευταίες μέρες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο δεν θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ και αυτό μπορεί να αλλάξει αν μια ενεργεία ερμηνευτεί με τον έναν ή άλλον τρόπο».