Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς τα… λάμα μπορούν να μας σώσουν από τον κοροναϊό

in.grΤο λάμα Winter, το οποίο έχει δηλαδή το όνομα της πιο κρύας εποχής του χρόνου, έχει σοκολατί πόδια, μικρά αυτιά και αξιοζήλευτες βλεφα...


in.grΤο λάμα Winter, το οποίο έχει δηλαδή το όνομα της πιο κρύας εποχής του χρόνου, έχει σοκολατί πόδια, μικρά αυτιά και αξιοζήλευτες βλεφαρίδες. Κι όμως, αν και δεν σας... γεμίζει το μάτι, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβει ένα σημαντικό όπλο κατά του κοροναϊού
Το λάμα Winter, το οποίο έχει δηλαδή το όνομα της πιο κρύας εποχής του χρόνου, έχει σοκολατί πόδια, μικρά αυτιά και αξιοζήλευτες βλεφαρίδες. Κι όμως, αν και δεν σας… γεμίζει το μάτι, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβει ένα σημαντικό όπλο κατά του κοροναϊού.




Ο «χειμώνας» ήταν απλώς το τυχερό λάμα που επέλεξαν ερευνητές στο Βέλγιο, όπου ζει, για να συμμετάσχει σε μια σειρά μελετών ιών που αφορούν τις λοιμώξεις SARS όσο και το MERS. Ανακαλύπτοντας ότι τα αντισώματά της διέκοψαν αυτές τις λοιμώξεις, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα ίδια αντισώματα θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον νέο ιό που προκαλεί η νόσος Covid-19. Είχαν δίκιο και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Cell.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι επιστήμονες έχουν από καιρό στραφεί σε λάμα για έρευνα αντισωμάτων. Την τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιήσει αντισώματά του στην έρευνα για τον ιό HIV και τη γρίπη, βρίσκοντας πολλά υποσχόμενες θεραπείες και για τους δύο ιούς.

Τι συμβαίνει με τα αντισώματα
Οι άνθρωποι παράγουν μόνο ένα είδος αντισώματος, κατασκευασμένο από δύο τύπους πρωτεϊνικών αλυσίδων που μαζί σχηματίζουν σχήμα Υ. Οι πρωτεΐνες βαριάς αλυσίδας καλύπτουν ολόκληρο το Υ, ενώ οι πρωτεΐνες ελαφριάς αλυσίδας αγγίζουν μόνο τα «άκρα» του Υ.

Τα λάμα, από την άλλη πλευράς, παράγουν δύο τύπους αντισωμάτων. Ένα από αυτά τα αντισώματα είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σύσταση με τα ανθρώπινα αντισώματα. Ωστόσο, το άλλο είναι πολύ μικρότερο – περίπου 25% του μεγέθους των ανθρώπινων αντισωμάτων.

Το αντίσωμα του λάμα εξακολουθεί να σχηματίζει ένα Υ, αλλά οι βραχίονές του είναι πολύ μικρότεροι επειδή δεν έχει πρωτεΐνες ελαφριάς αλυσίδας. Αυτό το πιο μειωτικό αντίσωμα μπορεί να οδηγήσει σε λύση κατά του κοροναϊού.

Προληπτική θεραπεία
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αντίσωμα μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία, με την ένεση ενός ατόμου που δεν έχει ακόμη μολυνθεί για να τον προστατεύσει από τον ιό.

Ενώ η προστασία της θεραπείας θα ήταν άμεση, τα αποτελέσματά της όμως δεν θα ήταν μόνιμα, αλλά διάρκειας μόνο ενός ή δύο μηνών χωρίς πρόσθετες ενέσεις.

Φυσικά, είμαστε μερικούς μήνες πίσω μέχρι να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο, αλλά τουλάχιστον έχουν αρχίσει ορισμένες κλινικές δοκιμές. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Dr. Saelens. «Εάν λειτουργεί, το λάμα «χειμώνας» αξίζει να γίνει άγαλμα» πρόσθεσε.