Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιστρέφει στον Αρκτικό Κύκλο για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου!

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικές αποστολές στον Αρκτικό Κύκλο, με έ...



Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικές αποστολές στον Αρκτικό Κύκλο, με έντονη στρατιωτική παρουσία στη Θάλασσα του Μπαρέντς.

Αυξάνει η ένταση στην περιοχή του Αρκτικού κύκλου καθώς ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούν σε ναυτικές ασκήσεις στην Θάλασσα του Μπαρέντς, υπό τα βλέμματα πλοίων του ρωσικού Στόλου.




Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πλοία του ρωσικού Στόλου της Βόρειας Θάλασσας συνοδεύουν τέσσερα πολεμικά πλοία του αμερικανικού και βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού που εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Θάλασσα του Μπαρέντς. Τα πλοία του NATO, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις ασφαλείας σε λεγόμενες δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες πάνω από τον Αρκτικό κύκλο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πλοία επιφανείας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν επιχειρήσει στην Θάλασσα του Μπαρέντς από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ενημερωθεί την 1η Μαΐου «σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παρερμηνείες, να περιορισθεί ο κίνδυνος και να αποφευχθεί μια ακούσια κλιμάκωση».

Ο ρωσικός Στόλος της Βόρειας Θάλασσας στον οποίον ανήκουν πολεμικά πυρηνοκίνητα πλοία και υποβρύχια, σταθμεύει κοντά στην πόλη Μούρμανσκ, στα νερά της Χερσονήσου Κόλα, σ’ ένα φιόρδ που έχει έξοδο στην Θάλασσα του Μπαρέντς.

Η αμερικανό -βρετανική απόφαση για την διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στην Θάλασσα του Μπαρέντς, σχετίζεται με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική, μια περιοχή που θεωρείται από στρατηγική απόψεως ζωτικής σημασίας λόγω των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει, της ενεργοποίησης της ναυτιλιακής διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας και της γεωπολιτικής και αμυντικής σημασίας της.

Πηγή: Defense News