Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτοιμο να μπει σε μαζική παραγωγή ελληνικό «τεστ υψηλής ακριβείας» για τον κορονοϊό

Αν σας έλεγαν ότι μια εταιρεία από τη Λάρισα θα παρήγαγε υψηλής ακριβείας τεστ για κορονοϊό, μάλλον δεν θα το πιστεύατε. Κι όμως είναι αλήθ...


Αν σας έλεγαν ότι μια εταιρεία από τη Λάρισα θα παρήγαγε υψηλής ακριβείας τεστ για κορονοϊό, μάλλον δεν θα το πιστεύατε. Κι όμως είναι αλήθεια. Πρόκειται για μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Prognosis Βiotech, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και όχι μόνο, όπως θα διαπιστώσετε.




Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην δημιουργία γρήγορων και μαζικών τεστ. Η Prognosis Βiotech βρίσκεται λίγο πριν την μαζική παραγωγή Εlisa test και Rapid Test και απευθύνεται στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν με υψηλότερη ακρίβεια αντισώματα έναντι του ιού, σε σχέση με άλλα τεστ που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011. Η Prognosis Βiotech είναι μια καινοτόμος και αμιγώς ελληνική εταιρία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Λάρισα και εμπορικό τμήμα στην Θεσσαλονίκη. Έχοντας έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με ενεργή παρουσία σε πάνω από 40 χώρες, η ProGnosis Biotech έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο διανομέων σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει υποκαταστήματα σε Πεκίνο και Μαδρίτη.

Κύριο αντικείμενο της εταιρείας είναι η ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων. Οι πελάτες της σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο είναι γαλακτοβιομηχανίες, εταιρείες επεξεργασίας δημητριακών και σιτηρών, επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην εκτροφή και εμπορία θαλασσινών, εργαστήρια χημικών αναλύσεων, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα κ.α.



Η Prognosis Βiotech με το ξέσπασμα του κορονοϊού είχε την τεχνογνωσία και επικεντρώθηκε στη δημιουργία τεστ που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση του ιού. Η εταιρεία ήδη έχει αναπτύξει συνολικά τέσσερις μεθόδους, τρία τεστ ELISA (μαζικά τεστ) και ένα γρήγορο Lateral Flow τεστ.

Στο σύνολό τους αυτές οι τεχνικές ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού σε δείγμα αίματος ή ορού αίματος. Στη larissanet μιλά ο Λαρισαίος στην καταγωγή διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, χημικός κ. Αντώνης Νταντάσιος.

Εlisa test: Μαζικά τεστ και αποτελέσματα μόλις σε δύο ώρες
Τα τρία προϊόντα ELISA χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο πολλαπλών δειγμάτων αίματος και ανιχνεύουν διαφορετικά είδη αντισωμάτων, ενώ κάθε τεστ έχει τη δυνατότητα παραγωγής 96 αποτελεσμάτων εντός 2 ωρών από τη δειγματοληψία.

Προορίζονται για εργαστηριακή χρήση και διακρίνονται από σημαντικά πλεονεκτήματα: απαιτούν μόνο έναν τυπικό και, συνήθως προϋπάρχων, εξοπλισμό που βρίσκεται σε ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια, χρησιμοποιούνται από το υφιστάμενο εκπαιδευμένο προσωπικό των εργαστηρίων, έχουν υψηλό «turnaround», με δυνατότητα ελέγχου 5-8000 δειγμάτων εντός 8 ωρών, διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλά όρια ανίχνευσης και τέλος διακρίνονται από υψηλή επαναληψιμότητα (repeatability) σε συνδυασμό με δυνατότητα παραμετροποίησης ανάλογα με τις ανάγκες.

Bio-Shield 2019-nCoV IgM, ανιχνεύσης ΙgΜ αντισωμάτων. Τα αντισώματα IgM εμφανίζονται μετά από 5-10 μέρες από την νόσηση και μειώνονται μετά από 3-4 εβδομάδες.
Bio-Shield 2019-nCoV IgG, ανίχνευσης ΙgG αντισωμάτων. Τα IgG εμφανίζονται μετά από 10-14 μέρες από την νόσηση και παραμένουν για καιρό στην κυκλοφορία του αίματος και αυτά υποδεικνύουν και την ύπαρξη ανοσίας.
Bio-Shield 2019-nCoV Total (IgA, IgG, IgM), ταυτόχρονου προσδιορισμού αντισωμάτων IgA, IgM και IgG. Το τεστ ELISA των ολικών αντισωμάτων ανιχνεύει IgA, IgM & IgG αντισώματα, είναι το πιο ευαίσθητο προϊόν από τα τρία, μιας και ανιχνεύει και τους τρεις τύπους αντισωμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την 5η ώς 8η ημέρα νόσησης και έπειτα.
«Πρόκειται για τεχνικές στις οποίες η επιστημονική μας ομάδα θεωρείται από τις κορυφαίες στην συγκεκριμένη βιομηχανία, με αναγνωρισμένη φήμη και διακρίσεις. Λαμβάνουμε ορό αίματος με αναμενόμενη υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων. Πρόκειται για ένα τεστ υψηλής ακριβείας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ειδικά σε αυτές τις επείγουσες συνθήκες που ζούμε με τον κορονοϊό. Μπορούμε να παράξουμε μαζικά τεστ, γρήγορα και αξιόπιστα», αναφέρει ο κ. Νταντάτσιος.

Rapid Test – Covid 19 με αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά
Σκοπός αυτού του τεστ ήταν η δημιουργία ενός ευαίσθητου, γρήγορου (10-15 λεπτά) και με χαμηλό όριο ανίχνευσης προϊόντος. Η χρήση του μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στις ιατρικές ομάδες κέντρων υγείας, νοσοκομείων ή και σε μεμονωμένα άτομα να έχουν ταχεία ένδειξη της έκθεσης στον ιό.

Το γρήγορο τεστ της εταιρείας μας είναι επίσης ιδανικό για χρησιμοποίηση σε πύλες εισόδου χωρών και σε διάφορες κοινωνικές δομές. Το Rapid Covid-19 αναπτύχθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί και από μη εξειδικευμένα άτομα, δεν απαιτεί την ύπαρξη ηλεκτρισμού ενώ τα αποτελέσματα του μπορούν να αναγνωστούν και με γυμνό μάτι.

«Η δυναμική της παραγωγής μας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις Ελληνικής αγοράς. Σε εύλογο χρονικό διάστημα το τεστ θα είναι διαθέσιμο για όποιον θέλει να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων και με υψηλά ποσοστά αξιοπιστίας. Ένας σοβαρός κατασκευαστής με αξιοπιστία μόλις 65% δεν θα το έδινε στην αγορά. Εμείς έχουμε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που μένει να καταγραφεί από τις επίσημες δοκιμές που θα γίνουν σε λίγες ημέρες.

»Ανιχνεύουμε τα αντισώματα που μπορεί να δημιουργήσει ο οργανισμός ως απάντηση στον ιό. Τα αντισώματα αυτά απατώνται σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με την βιβλιογραφία και σε ασθενείς οι οποίοι δεν νόσησαν βαριά ή ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της λαρισινής εταιρείας.

Μπορεί να παραχθεί άμεσα και σε μεγάλες ποσότητες
Αν το πρώτο θέμα είναι- εν μέσω κορωνοϊού- η αξιοπιστία των τεστ ένα δεύτερο και σημαντικό ζήτημα είναι αν αυτά μπορούν να παραχθούν άμεσα και σε μεγάλες ποσότητες.

«Μπορούμε σήμερα να παράξουμε 400.000 δείγματα την εβδομάδα Elisa και 250.000 δείγματα Rapid Test το μήνα» μας λέει ο κ. Νταντάσιος.

Δηλαδή σε μηνιαία βάση η εταιρεία από την Λάρισα μπορεί να παράξει 1,5 εκ. τεστ Elisα και 250.000 γρήγορα τεστ.

Όμως οι άνθρωποι της εταιρείας υποστηρίζουν με ‘’εφικτές’’ & ‘’γρήγορες’’ παρεμβάσεις στις γραμμές παραγωγής της ProGnosis Biotech μπορούν να τριπλασιάσουν την ποσότητα παραγωγής των τεστ Elisa και να τετραπλασιάσουν την παραγωγή των Rapid Test.



Έρχονται και νέα πρότζεκτ από την εταιρεία
Όμως η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί και φέρνει νέες ιδέες. Με αυτή την στοχοθεσία έρχονται στο άμεσο μέλλον και άλλα νέα καινοτόμα προϊόντα. Αναμένεται να βγουν στην αγορά τεστ αλλεργιογόνων τροφίμων (όπως π.χ. η γλουτένη), τεστ αντιβιοτικών για το γάλα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Ένας από τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας είναι να μπει πιο δυναμικά στον τομέα των κλινικών, απόφαση ειλημμένη και ενσωματωμένη από καιρό στον στρατηγικό της σχεδιασμό. Η υλοποίησή της βέβαια επισπεύσθηκε λόγω της πανδημίας και της διάθεσης των μελών της εταιρείας να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

ΠΗΓΗ: Larissanet