Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επιδόματα: Πώς θα πάρετε γρήγορα τα 800 ευρώ

Τα «Π» παρουσιάζουν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε το επίδοµα των 800 ευρώ που θα χορηγήσει η κυβέρνηση λόγω των εξελί...


Τα «Π» παρουσιάζουν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε το επίδοµα των 800 ευρώ που θα χορηγήσει η κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων µε τον κοροναϊό. Ειδικότερα, επισηµαίνεται πότε θα δοθεί, ποιοι το δικαιούνται και ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν εργαζόµενοι και εργοδότες, ώστε να προχωρήσει άµεσα η αίτησή τους. Σύµφωνα µε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, µέχρι τις 10 Απριλίου θα έχουν πάρει τα χρήµατα οι εργαζόµενοι και για όσες επιχειρήσεις µπήκαν σε αναστολή µε κρατική εντολή, ενώ οι υπόλοιποι που θα έχουν αρχίσει να εγγράφονται από 1ης Απριλίου θα πάρουν τα χρήµατα «σταδιακά και έως τις 30 Απριλίου». Σε όλα τα παραπάνω, καθώς και αν έχει το δικαίωµα εργοδότης που έχει αναστείλει την επιχείρησή του να προβεί σε απολύσεις, µας απαντούν οι ειδικοί.







Σηµαντικός παράγοντας για τη χορήγηση του επιδόµατος είναι η αναφορά αναστολής της κύριας επιχειρηµατικής δραστηριότητας λόγω εντολής από δηµόσια Αρχή, βάσει ΚΑ∆, οριζόµενων από το υπουργείο Οικονοµικών, όπως ισχύουν κάθε φορά. Παράλληλα, πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του εκµισθωτή και του µισθίου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελµατική µίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί, τα στοιχεία των εργαζοµένων των οποίων οι συµβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, καθώς και τα στοιχεία τυχόν εργαζοµένων των οποίων η σύµβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης/3/2020 έως 20/3/2020, είτε µε απόλυση είτε µε παραίτηση. Ειδικότερα, όλοι οι εργαζόµενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί µε απόφαση του κράτους ή πλήττονται σηµαντικά πρέπει να µπουν στη φόρµα και να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση εργαζοµένου στην «Εργάνη» στην ηλεκτρονική πλατφόρµα supportemployees.yeka.gr. Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασµού IBAN, καθώς και ο αριθµός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Τα µέτρα στήριξης αφορούν εργαζοµένους µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύµβαση εργασίας, είτε επειδή έχει επιβληθεί το µέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δηµόσιας Αρχής, είτε λόγω της απασχόλησής τους σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα, που έχουν πληγεί σηµαντικά εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών του φαινοµένου του COVID 19, βάσει των οριζοµένων από το υπουργείο Οικονοµικών ΚΑ∆ - εργαζοµένους των οποίων η σύµβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε µε καταγγελία από τον εργοδότη είτε µε οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Συνολικά, µπορούν να λάβουν την αποζηµίωση 1,7 εκατ. εργαζόµενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα. Σηµειώνεται ότι τα χρήµατα αυτά είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συµψηφίζονται µε τυχόν άλλες οφειλές στο ∆ηµόσιο.

Στο ερώτηµα αν η απόλυση κατά τη διάρκεια αναστολής των συµβάσεων εργασίας είναι νόµιµη, οι ειδικοί αναφέρουν: «Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που κάνουν χρήση της ρύθµισης για την αναστολή των συµβάσεων των εργαζοµένων της επιχείρησής τους απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συµβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγµατοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Επίσης, υποχρεούνται µετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συµβάσεων εργασίας του προσωπικού τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθµό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστηµα ίσο µε εκείνο της αναστολής».

ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ένα ακόµη σηµαντικό ερώτηµα που απασχολεί πολλούς εργαζοµένους είναι αν οφείλουν να παρέχουν εργασία σε περίπτωση αναστολής της σύµβασής τους. Σύµφωνα µε τους ειδικούς: «Στην περίπτωση αναστολής της συµβάσεως εργασίας του εργαζοµένου, αυτός δεν υποχρεούται να παρέχει τις υπηρεσίες του, εφόσον η σύµβασή του έχει ανασταλεί και για όσο χρονικό διάστηµα παραµένει σε αυτό το καθεστώς. Κατ’ επέκταση, δεν παρέχει εργασία, ούτε τηλεργασία. Για το εν λόγω χρονικό διάστηµα, ο εργαζόµενος δεν λαµβάνει τον µισθό του αλλά επιδοτείται µε τα 800 ευρώ που θα δοθούν από το κράτος, ενώ λαµβάνει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόµενη επί του ονοµαστικού του µισθού, η οποία καλύπτεται επίσης από το κράτος».

∆ικαιούχοι της αποζηµίωσης των 800 ευρώ είναι και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελµατίες, οι επιχειρήσεις ή τα επαγγέλµατα των οποίων έχουν πληγεί από την υποβόσκουσα κρίση.

Και σε αυτή την κατηγορία το διάστηµα που θα δοθεί το επίδοµα είναι ίδιο µε τους εργαζοµένους στον ιδιωτικό τοµέα. Καλύπτει, δηλαδή, την περίοδο από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωµής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Τα χρήµατα που θα διατεθούν, µέσω TAXIS, γι’ αυτή την κατηγορία υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 4/4