Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε τον κεραυνό που σκότωσε την 53χρονη

Τo σύστημα ανίχνευσης κεραυνών "ZEUS" του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τον κεραυνό που χτύπησε την 53χρονη γυναίκα στη...


Τo σύστημα ανίχνευσης κεραυνών "ZEUS" του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τον κεραυνό που χτύπησε την 53χρονη γυναίκα στη Σκόπελο και αφαίρεσε τη ζωή της.





Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στο νησί το πρωί της Τρίτης και έγινε γνωστό το μεσημέρι.

Η άτυχη γυναίκα εκτελούσε αγροτικές εργασίες μαζί με τον σύζυγό της, όταν τη χτύπησε ο κεραυνός και βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Περίπου 50 κεραυνοί είχαν ανιχνευθεί στην ευρύτερη περιοχή από το ZEUS μέχρι τις 11:00.






Προστασία από κεραυνούς
Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό

Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.

Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.