Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Μπλόκο» στα παλιά αυτοκίνητα: Περιβαλλοντικό τέλος έως 4.000 ευρώ

Απαγόρευση εισαγωγής οχημάτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 ή και παλαιότερες εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθει...


Απαγόρευση εισαγωγής οχημάτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 ή και παλαιότερες εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα ρυπογάνα αυτοκίνητα.




Στο νομοσχέδιο για τα κίνητρα που αφορούν την απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, περιλαμβάνεται διάταξη για επιβολή περιβαλλοντικού Τέλους έως και 4.000 ευρώ, στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται η εισαγωγή πολύ παλαιών οχημάτων.

Το υπουργείο λοιπόν θα στήσει μπλόκο για ένα χρόνο στις εισαγωγές παλαιών αυτοκινήτων.



Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 θα παραμείνουν στο απυρόβλητο και εξαιτίας των χαμηλών εκπομπών ρύπων δεν θα τους επιβληθεί Περιβαλλοντικό Τέλος.

Στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5 το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει να επιβάλλει Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 το αντίστοιχο Περιβαλλοντικό Τέλος αυξάνεται στις 4.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3, Euro2, Euro1 ή Euro 0 το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει να μην επιτρέπει την εισαγωγή τους.

Το Περιβαλλοντικό Τέλος αλλά και η απαγόρευση εισαγωγής παλαιών μεταχειρισμένων οχημάτων θα έχει διάρκεια ενός έτους ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μια τέτοια ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί αντικοινοτική και να επισύρει την Ελλάδα στα δικαστήρια και να της επιβληθούν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης το νέο Τέλος σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα επιβληθεί και στα επαγγελματικά οχήματα αλλά και για στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα φορτηγά.

Η επιβολή του Περιβαλλοντικού Τέλους αποφασίστηκε εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού κόστους εκτελωνισμού στα παλαιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την προσωρινή επιβολή του «Περιβαλλοντικού Τέλους» κατά την εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ώστε το κόστος τους να γίνει απαγορευτικό και να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε μια «χωματερή» παλαιών αυτοκινήτων.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών περιελάμβανε συντελεστή Τέλους Ταξινόμησης σε ποσοστό 500% για όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 και 1.000% για όσα οχήματα πληρούσαν τις παλαιότ ερες οδηγίες ρύπων.