Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πιθανό να αναπτυχθούν στην 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα τα ελληνικά Heron που παίρνουμε από το Ισραήλ...

Μια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, θα αποτελέσει η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της...



Μια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, θα αποτελέσει η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας Ελευθερία, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, θα εξετάσει ως βάση επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «He­ron», που θα αποκτηθούν από το Ισραήλ.




Η Γενική Διεύ­θυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥπΕΘΑ ανακοίνωσε προχθές ως γνωστόν την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισ­ραήλ, με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει πως «το Ισ­ραήλ θα ενοικιάσει Heron UAV στην Ελλάδα. Το σύστημα θα χρη­σιμοποιηθεί κυρίως για την άμυνα ίων συνόρων».

Το ΓΕΕΘΑ είναι αυτό που θα απο­φασίσει την αποστολή των ισραηλινών drones και με βάση τον επιχει­ρησιακό ρόλο τους θα αποφασίσει και για τη βάση από την οποία θα επιχειρούν. Επισήμως σήμερα θεω­ρείται «πρόωρη» η συζήτηση για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα αναβαθμίσουν επιχειρησιακά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες υστερούν στο θέμα των UAV. Πρακτικά ωστόσο «δεν μπορεί να αποκλεισθεί η βάση της Λάρισας» με δεδομένη την εμ­πειρία σε θέματα UAV, ενώ στην 110 Πτέρυγα Mάχης εδρεύουν τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασos».

Όπως είναι γνωστό, από τη Λάρισα επιχειρούν και τα μη επαν­δρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- αυτές τις ημέρες δεν φαίνεται να πραγματοποι­ούν πτήσεις προσωρινά καθώς η Αεροπορική Βάση της Λάρισας περιλαμβάνεται στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Coope­ration Agreement – MDCA) που υπέγραψαν πρόσφατα Ελλάδα και ΗΠΑ, επεκτείνοντας τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Το ΓΕΕΘΑ θα εξετάσει τον επιχειρη­σιακό ρόλο των UAV Heron και με δεδομένες τις εξελίξεις σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας με αφορμή το προσφυγικό, αλλά και τις εξελίξει σε περιοχές ΑΟΖ, θα αποφασίσει για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιλέγοντας Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας – που θα έχει και τον χειρισμό των UAV – μεταξύ Λάρισας και Kρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην Ελευθερία, τα ισραηλινά «Heron», που θα απο­κτηθούν με τη μέθοδο της μίσθωσης για τρία χρόνια, θα αναβαθμί­σουν ουσιαστικά επιχειρησιακά, στο σκέλος της επιτήρησης της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με δεδομένο ότι οι δυνατότητες των ισραηλινών UAV «προσεγγίζουν» τις δυνατότητες των αμερικανικών MQ-9. onlarissa.gr