Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

6.600.000 άνεργοι σε μια εβδομάδα – Συνταρακτικός αριθμός χωρίς προηγούμενο στην Αμερική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση την προηγούμενη εβδομάδα για να πάρουν επίδομα ανεργίας -διπλάσιος αριθμός...


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν αίτηση την προηγούμενη εβδομάδα για να πάρουν επίδομα ανεργίας -διπλάσιος αριθμός από εκείνον προ δύο εβδομάδων- δείχνοντας πως η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καλά κρατεί.




Το συγκλονιστικό ποσοστό ανέργων δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας και προστίθεται σε αυτό των 3,3 εκατ. ανέργων που καταγράφηκαν στην προηγούμενη αναφορά του υπουργείου, πριν μία εβδομάδα. Ο αριθμός ανέργων δείχνει πως οι περικοπές των θέσεων εργασίας αυξάνονται στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, γεγονός που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μία σοβαρή ύφεση, τη στιγμή που και πολλές επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη κλείνουν, σχολιάζει το «Associated Press».

Οι επιταχυνόμενες απολύσεις οδήγησαν πολλούς οικονομολόγους να φανταστούν έως και 20 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος Απριλίου. Αυτό θα ήταν πάνω από το διπλάσιο των 8,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη Μεγάλη Υφεση. Το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αγγίξει το 15% αυτό το μήνα, πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 10,8% που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βαθιάς κρίσης το 1982.

Ορισμένες αιτήσεις επιδόματος της περασμένης εβδομάδας είναι πιθανό να καθυστερήσουν καθώς τα κρατικά γραφεία που χειρίζονται τα επιδόματα ανεργίας κατακλύσθηκαν από τέτοια αιτήματα online και τηλεφωνικά.

Πολλοί εργοδότες περικόπτουν τις μισθοδοσίες τους για να προσπαθήσουν να παραμείνουν στη ζωή, επειδή τα έσοδά τους έχουν καταρρεύσει, ειδικά σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους που εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν βυθιστεί και τα εργοστάσια έχουν κλείσει.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι, που επιβάλλεται από τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό έχει εντείνει την πίεση στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν τα βάρη ενοικίων, δανείων και άλλων λογαριασμών που πρέπει να πληρωθούν.

Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο διεύρυναν το σύστημα παροχών ανεργίας στο πακέτο οικονομικής διάσωσης της προηγούμενης εβδομάδας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Η νομοθεσία αυτή προσέθεσε 600 δολάρια την εβδομάδα σε ενισχύσεις για άνεργους, επιπλέον των αποζημιώσεων που λαμβάνουν από τις πολιτείες τους. Αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα να διαχειρίζονται τα έξοδά τους και ακόμη και να αυξάνουν την αγοραστική τους δύναμη και να στηρίζουν την οικονομία.

Τυπικά, τα άτομα που λαμβάνουν βοήθημα ανεργίας υποχρεούνται να αναζητούν ενεργά μια νέα θέση εργασίας και να τεκμηριώνουν τις αναζητήσεις τους. Ομως το Κογκρέσο έχει περάσει άλλη νομοθεσία που ενθαρρύνει τα κράτη να εγκαταλείψουν αυτή την απαίτηση, δεδομένου ότι τόσες πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές και οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν διαταχθεί να παραμείνουν ως επί το πλείστον στο σπίτι τους.

Η νομοθεσία θα συμβάλει επίσης στη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας για τους εργαζόμενους των οποίων οι ώρες έχουν μειωθεί. Αυτό θα επέτρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν ένα μέρος του χαμένου εισοδήματός τους με βοήθεια για την ανεργία, ακόμη και όταν διατηρούν τη δουλειά τους.

Περίπου 26 πολιτείες επιτρέπουν στους εργαζομένους με μειωμένες ώρες να διεκδικούν παροχές. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν το γεγονός αυτό, επειδή ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μειώσουν τις ώρες παρά να απολύσουν τους εργαζομένους. Κάθε πρόγραμμα που ενθαρρύνει τις εταιρείες να διατηρήσουν επαφές με τους εργαζόμενους μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα μετά την παρέλευση της πανδημίας του ιού.