Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λοιμωξιολόγος: Τα φάρμακα που δοκιμάζονται έχουν σοβαρές παρενέργειες

Σημαντικά ζητήματα ιατρικού, οικονομικού, και δεοντολογικού περιεχομένου έθιξαν επιστήμονες υγείας, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, και...

Λοιμωξιολόγος: Τα φάρμακα που δοκιμάζονται έχουν σοβαρές παρενέργειες

Σημαντικά ζητήματα ιατρικού, οικονομικού, και δεοντολογικού περιεχομένου έθιξαν επιστήμονες υγείας, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, και διεθνολόγοι όσον αφορά την πανδημία του κοροναϊού στην πρώτη ψηφιακή ημερίδα “Πανδημίες και παγκόσμια διαχείριση κρίσεων υγείας: Η περίπτωση του κοροναϊού.





Στις παρενέργειες που έχουν οι υπό διερεύνηση θεραπείες επικεντρώθηκε η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Αθηνά Στούπη, η οποία τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία.

Τρέχουν πολλές μελέτες για διάφορα φάρμακα κυριως αντιικά, όπως αυτό που στο παρελθόν κατασκευάστηκε αλλά δεν δούλεψε για τον ιό Έμπολα.

Επίσης τρέχουν μελέτες με πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Πολύ συζήτηση τελευταία έχει γίνει για τη χλωροκίνη είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με αζυθρομυκίνη.

Δίνει ελπίδα, αλλα πολλοί επιστήμονες την έχουν κριτικάρει γιατί έχει γίνει σε μικρο αριθμό ασθενών. Υπάρχει και κινέζικη αντίστοιχη μελέτη και περιμένουμε αποτελέσματα. Δεν έχει αποδειχτεί θεραπευτική δράση.

Η κ. Στούπη τόνισε ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι δοκιμαστική και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρικές οδηγίες.

Τα φάρμακα έχουν τοξικότητες, παρενέργειες όπως αρρυθμιες, που μπορεί να προκαλέσουν ανακοπή, ψύχωση, θόλωση των σκέψεων, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα δεν τα παίρνουμε μόνοι μας, αλλά μόνο με οδηγία γιατρού. Ήδη έχουν αδειάσει ράφια φαρμακείων με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για σοβαρές παθήσεις και αυτό είναι λάθος”.

Το ECDC μελετά το πώς δεν θα αναζωπυρωθεί η κρίση όταν χαλαρώσουν τα μέτρα

Το μέλος του Management Board του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αν. καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαριλένα Κοππά ανέφερε ότι το σενάριο στο οποίο δουλεύουν πολλές ομάδες του ECDC, είναι το πως θα βγούμε από την κρίση και δεν θα αναζωπυρωθεί το πρόβλημα, όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και ο κόσμος αρχίσει να κυκλοφορεί.