Tελευταια Νεα

Τρίτη, Μαρτίου 03, 2020

Εισβολή και στην Κύπρο... Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 100 άτομα στη γραμμή αντιπαράταξης ζητούν πολιτικό άσυλο – Έκτακτη σύσκεψη

Μετανάστες Κύπρος

Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί και την Κύπρο. Αναμένεται εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία για το μεταναστευτικό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία για το μεταναστευτικό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται αυτή τη στιγμή την παραμεθόριο περιοχή του Έβρου με τη συνοδεία αξιωματούχων της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Παράλληλα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το μεταναστευτικό.
Ο κ. Κούσιος είπε πως η Κύπρος ήδη αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή που μιλούμε περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη γραμμή αντιπαράταξης και ζητούν πολιτικό άσυλο». Πρόσθεσε πως «έχουμε πληροφόρηση και για νέα ρεύματα προσφύγων από την Τουρκία».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει συνεδρία της διυπουργικής Επιτροπής για τη μετανάστευση. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάββας Αγγελίδης και Νίκος Νουρής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί ενόψει ιδιαίτερα των αποφάσεων της Τουρκίας, και η Κύπρος, δυστυχώς, θα είναι ένα από τους στόχους της Τουρκίας και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων. και θα πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ροή.

Ανησυχία εντωμεταξύ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ό,τι αφορά τις ροές μεταναστών από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει μια αύξηση την τελευταία διετία της τάξης του 320 % στη ροή προσφύγων, ξέρουμε όλοι ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,.5% του πληθυσμού μας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υποδομές μας δεν είναι αρκετές για να υποδεχθούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Υπάρχει σχεδιασμός και για αυτό το θέμα. Είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τη διυπουργική σήμερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πληροφορίες μιλούν για οικονομικούς μετανάστες και όχι για πρόσφυγες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τα 100 άτομα που ανέφερα, στην πλειοψηφία τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και όχι από χώρες όπου υπάρχει έκρυθμη κατάσταση. Είναι ακριβώς το θέμα αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και εμείς ως κράτος αλλά και η ΕΕ.

Θα πρέπει η ΕΕ επιτέλους να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις για το θέμα του μεταναστευτικού που δεν αφορά πρόσφυγες από χώρες με έκρυθμη κατάσταση, αλλά αφορά και οικονομικούς μετανάστες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, έχει δραστηριοποιηθεί η FRONTEX στην οποία συμμετέχουμε και εμείς και έχουμε ενημερώσει την Ελλάδα ότι θα ανταποκριθούμε. Και επίσης την έχουμε ενημερώσει ότι θα ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Παράλληλα ζητούμε και εμείς από την ΕΕ μια ενιαία πολιτική για τα θέματα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό θέμα διερωτώμαι πού θα καταλήξουμε».
Ερωτηθείς αν κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τα μεγάλα κράτη φάνηκαν έτοιμα να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή με το θέμα των κονδυλίων προς τις χώρες της πρώτης γραμμής των μεταναστευτικών ροών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μεγάλα κράτη δεν αντιμετώπισαν αρνητικά το θέμα των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αντιμετώπισαν αρνητικά τη φιλοσοφία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και πιο ειδικά στο κομμάτι της συμμετοχής και της συνεισφοράς τους.

Δεν υπήρξαν ειδικές αντιδράσεις για τα θέματα των κονδυλίων που αφορούν το μεταναστευτικό και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την ΕΕ είναι ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια αυτά, ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σαν πρώτη γραμμή το πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η συνεισφορά».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει απευθύνει πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Μισιέλ, αναμένουμε τον καθορισμό της ημερομηνίας, αλλά δεν είναι μόνο η επίσκεψη του κ. Μισιέλ που θα λύσει το πρόβλημα.

Το θέμα είναι να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, να αποφασιστεί συγκεκριμένη πολιτική η οποία να αφορά την ΕΕ γιατί να μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το όλο θέμα θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».

« Προηγουμενη
Επομενη »