Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πόλεμος» στο εσωτερικό της Τουρκίας: Διαρροή τεχνολογίας και πληροφοριών στο τουρκικό ινστιτούτο TÜBİTAK - Εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών;

Σοβαρές διαρροές κρίσιμων τεχνολογιών και πληροφοριών - Στο στόχαστρο ξένων μυστικών υπηρεσιών η τουρκική αμυντική βιομηχανία Μέγα ...


Σοβαρές διαρροές κρίσιμων τεχνολογιών και πληροφοριών - Στο στόχαστρο ξένων μυστικών υπηρεσιών η τουρκική αμυντική βιομηχανία

Μέγα σκάνδαλο έχει γίνει στην Τουρκία, η έρευνα των μυστικών υπηρεσιών, καταλήγοντας σε συλλήψεις Τούρκων υπαλλήλων, σχετικά με την διαρροή τεχνολογίας και κρίσιμων πληροφοριών στο τουρκικό αμυντικό ινστιτούτο προηγμένης έρευνας TÜBİTAK, στην αμυντική εταιρεία HAVELSAN και σε πανεπιστήμιο, με πιθανή την εμπλοκή ξένων υπηρεσιών ασφαλείας.





Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ειδικές ομάδες της αστυνομικής διευθύνσης της Άγκυρας, συνέλαβαν 5 ιμάμηδες, 8 ενεργούς υπαλλήλους του ινστιτούτου TÜBİTAK και έναν ενεργό υπάλληλος της HAVELSAN, με την κατηγορία της συμμετοχής στη γνωστή οργάνωση FETÖ.

Η κύρια κατηγορία μετά από αυτήν την συμμετοχής σε “τρομοκρατική οργάνωση”, είναι η μη διαφύλαξη και διαρροή τεχνολογίας και κρίσιμων πληροφοριών, πιθανόν σε ξένα χέρια.

Οι συλλήψεις ήταν 23, ενώ οι προσαγωγές ήταν 32 άτομα, μεταξύ αυτών, καθηγητές και υπάλληλοι που εργάζονταν σε κρίσιμα πόστα και είχαν συνεργασία με την οργάνωση του Ιμάμη Γκιουλέν (FETÖ), εκτός όλων των άλλων και στο ιατρικό πανεπιστήμιο.

Το χρονικό του σκανδάλου

Σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, το προσωπικό του Πανεπιστημίου GATA Health Sciences ήταν αποφασισμένο να εμπλακεί σε εμπιστευτικές υπηρεσίες για λογαριασμό της FETÖ. Όλα όμως αποκαλύφθηκαν ως αποτέλεσμα έρευνας της Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άγκυρας, οι οποίες προέβησαν σε αρχικές συλλήψεις 32 ατόμων.
'
Οι ομάδες αστυνομικών της Άγκυρας, ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες του Τούρκου γενικού εισαγγελέα, διοργάνωσαν επιχειρήσεις σε 7 επαρχίες για να συλλάβουν 32 ύποπτους, μεταξύ των οποίων 17 καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές.

Διαπιστώθηκε ότι 23 από τους υπόπτους ήταν ένοχοι σε πρώτο στάδιο και τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Η Τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια φέρνοντας “πονοκέφαλο” σε πολλές μεγάλες δυτικές εταιρείες του χώρου.

Οι Τούρκοι, φέρονται να κατασκευάζουν όπλα-λέιζερ και ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα για παράδειγμα, προκαλώντας τον έντονο ανταγωνισμό σε κολοσσούς του είδους.

Η βιομηχανική κατασκοπεία σήμερα είναι ο κυριότερος κλάδος αυτού του είδους των επιχειρήσεων και όπως φαίνεται η Άγκυρα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο αυτών των δυνάμεων και είναι πολύ “λίγα τα ψωμιά της”.




Το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός, του οποίου η αποστολή είναι να ορίσει πολιτικές στους τομείς «επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας» και να προάγει την προηγμένη έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ ιδρύθηκε το 1963, ως ένα αυτόνομο δημόσιο ίδρυμα που διοικείται από ένα Επιστημονικό Συμβούλιο.

Το TÜBITAK ορίζει τις πολιτικές στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας και διαχειρίζεται τα ινστιτούτα έρευνας & ανάπτυξης, όπου διενεργούνται έρευνες, τεχνολογικές και αναπτυξιακές μελέτες σύμφωνα με τις «εθνικές προτεραιότητες».

Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί στην τουρκική κυβέρνηση και λειτουργεί ως γραμματεία του Ανώτατου Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία και ως το ανώτερο ίδρυμα χάραξης επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής στην Τουρκία.

Μέσω της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των παγκόσμιων πολιτικών, το ίδρυμα αναθέτει προηγμένες τεχνολογικά καινοτόμες έρευνες, ενώ συντάσσει προτάσεις και διεξάγει μελέτες.
pentapostagma.gr