Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το παραδέχονται οι Τούρκοι: «Με τα F-35 η Ελληνική ΠΑ θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο»

Την ωμή αλήθεια είπε γνωστός Τούρκος αμυντικός αναλυτής για την σαφή υπεροπλία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, μετά την πιθανή από...


Την ωμή αλήθεια είπε γνωστός Τούρκος αμυντικός αναλυτής για την σαφή υπεροπλία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, μετά την πιθανή απόκτηση μία μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την χώρα μας.

ΟLevent Özgül, Τούρκος αμυντικός αναλυτής του Blue Melange Consultancy, δήλωσε ότι η αγορά των F-35 "θα είναι το σημαντικότερο ορόσημο και ταυτόχρονα ένα άλμα υπεροχής για την Ελλάδα και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία".




Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προηγμένων δυνατοτήτων του νέου αεροσκάφους F-35 και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, όπως η μεγάλη εμβέλεια, η δικτύωση με άλλα αεροσκάφη σε real time, καθώς και το μικρό ίχνος του.

Η προγραμματισμένη αγορά από την Ελλάδα αεροσκαφών την F-35 και τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών F-16, ήρθε μέσα σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία.

“Τα χαρακτηριστικά του F-35, μάλλον θα προσφέρουν στην Ελλάδα σαφές πλεονέκτημα έναντι των αριθμητικά περισσότερων αεροσκαφών της Τουρκίας”, τόνισε ο Özgül.

"Ως εκ τούτου όμως, δεν θα μπορούμε να δούμε αερομαχίες με F-35 πάνω από το Αιγαίο, επειδή η τουρκική πολεμική αεροπορία, πιθανώς δεν θα μπορεί να τα δει ή να τα εντοπίσει", είπε ο ίδιος.

Ο Sebastien Roblin, ειδικός συνεργάτης για το γνωστό περιοδικό National Interest, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα πολλές χώρες,"προσπάθησαν να φυλάξουν τα F-35 εκτός στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά τους, από δυνητικούς αντιπάλους".

"Όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνονται από το ίχνος αυτός των αεροσκαφών στα εχθρικά ραντάρ, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να εντοπίζονται στο μέλλον", δήλωσε ο ίδιος.

Η Τουρκία ήταν μέλος του κατασκευαστικού προγράμματος των μαχητικών προηγμένης γενιάς F-35 και θα παραλάμβανε 100 από αυτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και ακύρωσε αυτή την παραγγελία, μετά την αγορά από την Άγκυρα των εξελιγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Ο Özgül σημείωσε επίσης ότι η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000 θα προσδώσει στην ελληνική αεροπορία, "μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή και βελτιωμένη ικανότητα να διεξάγει περιπολίες εναέριας μάχης, επιχειρήσεις κατά μονάδων επιφανείας ( TASMO), καταστολή και καταστροφή της εχθρικής αεροπορικής αεράμυνας (SEAD-DEAD), αλλά και ικανότητες βαθιάς διείσδυσης, πάνω από το Αιγαίο και τις λεκάνες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. "

"Με αυτά τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαμε να δούμε μια "τεράστια ελληνική κυριαρχία πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο", είπε ο Τούρκος ειδικός μιλώντας με ψυχρή λογική.

Αυτό δεν θα υλοποιηθεί μόνο λόγω των δυνατοτήτων αυτών των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Έθνη και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζουν, αμυντικά και διπλωματικά την Ελλάδα "στις διαμάχες της με την Τουρκία.

"Η Τουρκία χρειάζεται χρόνο για να αντισταθμίσει την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35", δήλωσε ο Özgül, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του τουρκικού μαχητικού TF-X 5ης γενιάς, πιθανόν να καθυστερήσει για τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία, ενώ ο στόλος των F-16, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, θα γερνάει συνεχώς.




Επιπλέον, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης πληγεί από σοβαρή έλλειψη πιλότων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016”, τόνισε ο ίδιος.

Εκτός από την ενδεχόμενη αγορά Su-35 ή Su-57, ο Özgül αναμένει επίσης ότι η Άγκυρα να απαντήσει σε μια ελληνική αγορά αεροσκαφών F-35, αναπτύσσοντας "τις δύο ρωσικές συστοιχίες πυραύλων S-400 στις ακτές της Αιγαίου και της Α. Μεσογείου, και όχι στην Μαλάτεια και την Άγκυρα. που είναι σήμερα.

Ο Τούρκος ειδικός εκτιμά ότι "μια πιθανή, νέα ελληνοτουρκική κρίση στο μέλλον, δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, επί του παρόντος, αυτό είναι ένα θέμα ήσσονος σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που ενδιαφέρεται μόνο για την απομάκρυνση της Άγκυρας από την Μόσχα", ανέφερε.

Η ελληνική πολεμική αεροπορίας μας, αν υλοποιηθούν όλα τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί και με δεδομένη την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, ως η πιο ισχυρή αεροπορική “μηχανή”, τρομάζοντας εχθρούς και “φίλους” και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι, διότι είναι γνωστό ότι όποιος κυριαρχεί στον αέρα, ελέγχει και μεγάλο κομμάτι σε θάλασσα και στεριά.