Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σοκ στη Σκωτία: Οι διάλογοι-φωτιά του υπουργού Οικονομικών με τον 16χρονο -Τον βομβάρδιζε με μηνύματα

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση με τον πρώην πλέον -μετά την παραίτησή του- υπουργό Οικονομικών της Σκωτίας που έστελνε επί ένα εξά...


Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση με τον πρώην πλέον -μετά την παραίτησή του- υπουργό Οικονομικών της Σκωτίας που έστελνε επί ένα εξάμηνο απρεπή μηνύματα σε 16χρονο αγόρι.






Η αποκάλυψη έγινε από τη Scottish Sun, που δημοσιοποίησε την υπόθεση μαζί με μηνύματα που είχαν ανταλλάξει ο 42χρονος Ντέρεκ Μακέι και ένας 16χρονος. Ο Μακέι ζήτησε συγγνώμη μαζί με την παραίτησή του, χαρακτηρίζοντας ανόητη τη συμπεριφορά του. «Συμπεριφέρθηκα ανόητα και λυπάμαι ειλικρινά. Ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη προς το εμπλεκόμενο πρόσωπο και την οικογένειά του. Ήταν μεγάλη μου τιμή ότι υπηρέτησα στην κυβέρνηση και λυπάμαι που απογοήτευσα τους συναδέλφους μου και τους υποστηρικτές μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Είχε στείλει 270 μηνύματα σε 6 μήνες
Η εφημερίδα Scottish Sun έγραψε ότι ο Μακέι, ο οποίος θεωρούνταν πιθανός μελλοντικός ηγέτης της Σκωτίας, είχε στείλει στο αγόρι 270 μηνύματα στο Instagram στο Facebook, μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών, λέγοντάς του ότι είναι «χαριτωμένο» και προσκαλώντας το σε δείπνο. Ο Μακέι επρόκειτο σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2020, να καταθέσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Σκωτίας, όταν δημοσιεύτηκε η είδηση στο πρωτοσέλιδο της σκωτσέζικης έκδοσης της Sun. Όπως είπε ο ίδιος, μίλησε με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και παραιτήθηκε χθες το βράδυ. Η ίδια η Στέρτζον δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Μακέι «δεν ικανοποιούσε τα απαιτούμενα πρότυπα» και ότι τον προϋπολογισμό θα τον καταθέσει τελικώς η υπουργός που είναι αρμόδια για τα δημόσια οικονομικά Κέιτ Φορμπς.
«Ένας άνθρωπος όπως αυτός υποτίθεται ότι δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα σε ένα αγόρι», είπε η μητέρα του 16χρονου, η οποία κατηγόρησε τον Μακέι ότι «έβαλε στο μάτι» τον γιο της και του έστελνε μηνύματα ενώ ήξερε ότι είναι μόλις 16 ετών. Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, από το αγόρι να να πάνε μαζί για φαγητό και είχε προσφερθεί να πάνε μαζί σε έναν αγώνα ράγκμπι φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Ο Ντέρεκ Μακέι, πατέρας δύο παιδιών, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι gay -έγινε γνωστό το 2013, όταν παράτησε τη γυναίκα του- έγραφε κολακευτικά λόγια προς τον 16χρονο, ενώ του είχε στείλει μήνυμα και ανήμερα τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ακόμα και όταν το αγόρι αποκάλυψε ότι είναι 16 ετών και είπε στον Μακέι «να μην προσπαθήσει τίποτα», ο τέως υπουργός Οικονομικών της Σκωτίας δεν έκανε πίσω και συνέχισε να βομβαρδίζει με μηνύματα το αγόρι μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.


Σε μια συνομιλία τους, ο πολιτικός ρωτάει το αγόρι «και οι συνομιλίες θα μείνουν μεταξύ μας;», πριν πει στον έφηβο ότι «νομίζω πως είσαι πολύ χαριτωμένος». Η 37χρονη μητέρα του αγοριού έμαθε για τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο γιος της με τον Μακέι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, εκφράζοντας τον τρόμο της που ο πολιτικός φαίνεται να φλερτάρει τον γιο της. «Αν μπορούσα να μιλήσω στον Μακέι, θα τον ρωτούσα: "Γιατί; Γιατί το έκανες αυτό;"».

«Ανησυχώ στη σκέψη τι θα συνέβαινε αν ο γιος μου τού είχε απαντήσει με τρόπο που ήθελε (σ.σ.: ο Μακέι). Μπορείτε να δείτε ότι ο Μακέι προσπαθεί ξανά και ξανά -σαν να προσπαθεί να αλλάξει την άποψη του γιου μου για κάτι», συνέχισε η μητέρα του 16χρονου.


Οι διάλογοι-φωτιά ανάμεσα στον Μακέι και το αγόρι
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Μακέι και στον 16χρονο ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο. Μάλιστα, σε ένα από τα πρώτα μηνύματά του, ο Μακέι προσφέρθηκε να πληρώσει το εισιτήριο του 16χρονου προκειμένου να δει έναν αγώνα ράγκμπι, λέγοντάς του: «Θα μπορούσα να σε πάω;». Σε μια μεταμεσονύχτια συνομιλία τους, δε, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, τα μηνύματα δείχνουν τον Μακέι να λέει στον 16χρονο: «Φαίνεσαι ωραίος με το νέο σου κούρεμα». «Ευχαριστώ, χρειαζόμουν μια αλλαγή. Τα μακριά μαλλιά άρχισαν να γίνονται ενοχλητικά», ήταν η απάντηση του αγοριού. «Ωραία, δεν σε ενοχλούν τα κομπλιμέντα», ήταν τα λόγια του Ντέρεκ Μακέι, ο οποίος μένει μαζί με τον σύντροφό του στη μικρή πόλη (με πληθυσμό 4.200 κατοίκων) Bishopton της Σκωτίας, βορειοδυτικά της Γλασκώβης.

«Όχι, δεν με ενοχλούν (σ.σ.: τα κοπλιμέντα)», απάντησε το αγόρι. Και τότε ο Μακέι έγραψε: «Ωραία. Και οι συνομιλίες μένουν μεταξύ μας;». Το αγόρι συμφωνεί και στη συνέχεια ο Μακέι προσθέτει: «Τέλεια. Και για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως είσαι πολύ χαριτωμένος. Είσαι ΟΚ με αυτό; Φυσικά, μπορείς να διαγράψεις το μήνυμα». Ο έφηβος, όμως, δεν έσβησε το μήνυμα.

Σε μια άλλη συνομιλία, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, το αγόρι ισχυρίζεται ότι ο Μακέι αποκάλυψε ότι είναι gay, πριν διαγράψει το ποστ. Ο 16χρονος απάντησε στον πολιτικό ως εξής: «Εφόσον δεν προσπαθήσει να κάνεις κάτι, δεν με νοιάζει που είσαι gay». «Τέλεια», ήταν η απάντηση του Μακέι.


Η Scottish Sun έχει λεπτομέρειες από τις συνομιλίες, που ξεκίνησαν την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2019, όταν ο Μακέι έστειλε στο αγόρι ένα μήνυμα που έγραφε «Γεια» μέσω Instagram, στις 8:18 το πρωί. Ο 16χρονος είπε στη Scottish Sun ότι, πριν από την αναπάντεχη επαφή μέσω social media, δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Μακέι.

Στις 3 Αυγούστου 2019, ο Μακέι αντάλλαξε μηνύματα με τον 16χρονο, λέγοντάς του ότι «είναι ωραίο που μιλάμε». Στο τέλος της συνομιλίας το αγόρι ρωτάει τον Μακέι: «Δεν είσαι πολιτικός;», με τον τέως υπουργό να απαντά: «Φυσικά και είμαι». Από εκείνη την ημερομηνία, ο Μακέι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον έφηβο σε εννιά περιπτώσεις -μέσω Facebook αυτή τη φορά- μεταξύ 8 και 30 Αυγούστου 2019. Και στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 ο Μακέι επιχείρησε πάλι να μιλήσει στο αγόρι, το προφίλ του οποίου έχει φωτογραφίες ράγκμπι: «Παρακολουθείς το σκωτσέζικο πρωτάθλημα ράγκμπι;»


Ο Μακέι ήξερε ότι το αγόρι ήταν 16 ετών
Τα μηνύματα δείχνουν ότι το αγόρι ήταν ξεκάθαρο σχετικά με την ηλικία του, λέγοντας στον Μακέι τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι είναι 16 ετών και πηγαίνει σχολείο. Η προσφορά του Μακέι να πάει το αγόρι σε αγώνα ράγκμπι ήρθε όταν ρώτησε τον 16χρονο για το άθλημα: «Ίσως θα πρέπει να μου εξηγήσεις τους κανόνες πριν πάω», έγραψε ο Μακέι. «Είναι δύσκολο να σου τους εξηγήσω γραπτώς. Είναι πολύ πιο εύκολο να σ' τους εξηγήσω παρακολουθώντας ένα παιχνίδι», απάντησε ο έφηβος. «Αυτό είναι πρόσκληση;», αποκρίθηκε ο Μακέι, με τον 16χρονο να γράφει: «Δεν έχω τα χρήματα για κάτι τέτοιο». Τότε ο Μακέι κάνει την προσφορά του: «Θα μπορούσα να σε πάω;», με τον 16χρονο να απαντά «δεν με πειράζει» και τον υπουργό να ρωτάει: «Ποιο είναι το νούμερο του κινητού σου;». Μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που έλαβε το κινητό του αγοριού, ο Μακέι τού έστειλε γραπτό μήνυμα από το δικό του κινητό τηλέφωνο.

Σε άλλη συνομιλία μέσα στον Οκτώβριο του 2019, ο Ντέρεκ Μακέι ζητά από τον νεαρό να τον βοηθήσει στην καμπάνια του. Ο 16χρονος απαντά ότι πρέπει να είναι σπίτι του πριν από τις 8 μ.μ., με τον πολιτικό να του λέει «θα έχεις τελειώσει πολύ πιο νωρίς». Και αμέσως μετά, σε νέο μήνυμα, να του προτείνει: «Εκτός αν θέλεις να μείνεις και για δείπνο». Αλλά ο έφηβος του λέει «η μητέρα μου θα ανησυχήσει», αρνούμενος την πρόταση.

Ο Μακέι έστειλε μήνυμα στον νεαρό ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων, επικοινωνώντας μαζί του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των εορτών. Και στις 27 Δεκεμβρίου 2019 ήταν που ο Μακέι είπε «χαριτωμένο» τον 16χρονο. Από τότε, το αγόρι δεν είχε απαντήσει στον Μακέι, παρότι είχε λάβει 12 μηνύματά του μέχρι και πριν από λίγες μέρες. Εκείνη την ημέρα, 31 Ιανουαρίου 2020, ο 16χρονος είπε ότι έστειλε κατά λάθος μήνυμα στον Μακέι, το οποίο έσβησε σχεδόν αμέσως μετά.

«Ηθελα να κάνω εμετό όταν διάβασα τα μηνύματα», λέει η μητέρα του 16χρονου
«Μέσα μου, πάντα φοβόμουν τι μπορεί να συμβεί με τα social media. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι τέτοιοι ήταν δυνατόν να συμβεί στον γιο μου», είπε στη Scottish Sun, εξοργισμένη, η μητέρα του 16χρονου. «Οταν κατάλαβα τι είχε γίνει, βγήκα εκτός εαυτού. Ένας άνθρωπος όπως αυτός (σ.σ.: ο Μακέι) υποτίθεται ότι δεν πρέπει να λέει τέτοια λόγια σε ένα αγόρι -φαίνεται σαν να ήθελε κάτι από τον γιο μου. Όταν τελικά διάβασα τα μηνύματα, ήταν τρομακτικό και ήθελα να κάνω εμετό. Οι φίλοι του γιου μου και η κοπέλα του μπορούν να που ότι είναι χαριτωμένος -αλλά όχι αυτός ο περίεργος άνδρας».

Όταν ρωτήθηκε, δε, τι πρέπει να γίνει με τον Μακέι, η μητέρα του 16χρονου απάντησε: «Η Νίκολα Στέρτζον (σ.σ.: πρωθυπουργός της Σκωτίας) πρέπει να τον απομακρύνει από τη θέση του. Ελπίζω να πάρει κάποιο μάθημα από όλο αυτή την ιστορία και να συνειδητοποιήσει τι έκανε».