Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ...;;; Κρήτη ή Καστελόριζο...;;; Yavuz ή «Oruc Reis» θα ξεκινήσουν την εμπλοκή...;;;

Αναφορικά με τις εξαγγελθείσες σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οτιδήποτε νεότερο. Είναι και το ζήτημ...


Αναφορικά με τις εξαγγελθείσες σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οτιδήποτε νεότερο. Είναι και το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο Ελλάδα και Κύπρο. Δηλαδή, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.




Το γεγονός ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αποχώρησε την περασμένη Δευτέρα από το θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» βρίσκεται σε αγκυροβόλιο έξω από τον Κόλπο της Αττάλειας είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Εάν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση, θα είναι με αποστολή του ερευνητικού σκάφους, που θα κάνει σεισμικές έρευνες πριν από ενδεχόμενες γεωτρήσεις. Συνεπώς, εκτιμάται πως το επόμενο βήμα θα γίνει με το «Oruc Reis» χωρίς να είναι γνωστό –ακόμη– το πότε. Ούτε και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα σταλεί στην περιοχή της Κρήτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιο κοντά είναι η εφαρμογή του σεναρίου για το Καστελλόριζο. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και δεν αποκλείεται η Άγκυρα να συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, σε θαλασσοτεμάχια που υποτίθεται αδειοδότησε το κατοχικό καθεστώς την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ. Σημειώνεται πως το γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται έξω από την Καρπασία, ενώ το «Μπαρμπαρός» παραμένει μονίμως στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έχοντας υπόψη όλα αυτά, η Αθήνα θέλει να συντηρεί κανάλια επικοινωνίας με την κατοχική Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από πλευράς Άγκυρας για συνεργασία και συνεννόηση, η Ελλάδα επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση. Την περασμένη Παρασκευή είχε στην Άγκυρα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητήσεις στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης.