Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Συμβούλιο της Επικρατείας: Χαμός στη δίκη του Ρώσου «Μr Bitcoin»

Κάτω από πρωτοφανή ένταση πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία κατά την οποία συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης της απόφασης για την έκδοσή...


Κάτω από πρωτοφανή ένταση πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία κατά την οποία συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης της απόφασης για την έκδοσή του στη Γαλλία - «Το δικαστήριο συνιστά στρατιωτική επιτροπή» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Εξουθένωσε τους δικαστές του ΣτΕ με τα δεκάδες αιτήματα που κατέθεσε - Απορρίφθηκαν όλα ομόφωνα
Σε μια πρωτοφανή για την ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας ένταση, με λεκτικές αντεγκλήσεις, αιτήματα αναβολής και εξαιρέσεων ακόμη και αίτημα διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας για να επέλθει η νηφαλιότητας στην δικαστική αίθουσα, διεξήχθη σήμερα επί ώρες η συζήτηση της αίτησης του Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για έκδοση του Mr Bitcoin στην Γαλλία.




Στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως έλεγαν παλαιοί δικηγόροι, δεν έχει υπάρξει άλλη φορά τόσο μεγάλος βαθμός έντασης και αντιπαράθεσης της προέδρου και μελών του δικαστηρίου με συνήγορο, όπως ήταν η σημερινή με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρο του Αλεξάντερ Βίννικ.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αιτήματα αναβολής, αιτήματα εξαίρεσης δικαστών, αίτημα να κρατηθεί η υπόθεση για 1 ώρα, αίτημα διακοπής για 30 λεπτά και ένα αίτημα διακοπής της δίκης για να επέλθει νηφαλιότητας στην δικαστική αίθουσα.

Οι δικαστές ανεβοκατέβαιναν από την έδρα για να εξετάσουν τα αιτήματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με παρεμπίπτουσες αποφάσεις όλα τα αιτήματα ομόφωνα απερρίφθησαν.

Φυσικά μέσα σε αυτό το εντονότατο κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην δικαστική αίθουσα όχι μόνο δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί, αλλά ήταν σε μεγάλο αριθμό και βαθμό, όπως δεν έλειψαν και τα πολιτικά υπονοούμενα τα οποία αρκετές φορές έγιναν και απροκάλυπτα.

Κατά την πρωινή εκφώνηση των υποθέσεων, όταν η πρόεδρος του ΣτΕ ανεφέρθηκε στην υπόθεση του Mr Bitcoin, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε την αναβολή συζήτησης της υπόθεσης με ένα κατάλογο λόγων.

Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε επί 1,5 ώρα για αναβολή, ήταν ότι είχε υποβάλλει χθες νέα αίτηση ακύρωσης του εντολέας της, ότι δεν έχουν μεταφραστεί στα Ρώσικα τα έγγραφα και δεν μπορεί να λάβει γνώση του περιεχομένου τους ο πελάτης της, ότι έχουν αποκρυβεί έγγραφα από το υπουργείο Δικαιοσύνης τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν στο ΣτΕ, ότι αρνήθηκε η κυρία Σακελλαροπούλου να της γνωστοποιήσει τα ονόματα της σύνθεσης του δικαστηρίου, ότι δεν είναι νόμιμη η συγκρότηση της Ολομέλειας, κ.λπ.

Ακόμη, επικαλέστηκε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου προσαρμόζεται στα θέλω της διοίκησης και το ΣτΕ προσαρμόζεται στις επιθυμίες της Κυβέρνησης.

Το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα.

Αργά το μεσημέρι όταν ανακοινώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης, η κυρία Κωνσταντοπούλου υπέβαλε νέο αίτημα αναβολής και παράλληλα αναφέρθηκε σε παράβαση καθήκοντος της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Ακόμη, έθεσε θέμα μη νόμιμης συμμετοχής στην σύνθεση της Ολομέλειας του συμβούλου Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη, επειδή είχε διατελέσει κατά το παρελθόν σύμβουλος σε υπουργούς Δικαιοσύνης και έπρεπε να δηλώσει από μόνος του κώλυμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει παρέλθει το ωράριο του δικαστηρίου που επιτρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στα μέλη του να διεξάγουν δίκες και δεν μπορεί να παραβεί τις αποφάσεις του ΔΣΑ και προσέθεσε ότι λόγω παρέλευσης του ωραρίου και λόγω σχετικής αναφοράς που είχε γίνει από την έδρα τα μέλη του δικαστηρίου δεν έχουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έριξε και πάλι τα βέλη της στην πρόεδρο του ΣτΕ, λέγοντας ότι έχει παραβεί τα καθήκοντά της και προσέθεσε ότι εκείνη (κυρία Κωνσταντοπούλου) δεν έχει βλέψεις να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατόπιν αυτών, τόσο η κυρία Σακελλαροπούλου όσο και ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλαν αίτημα αυτοεξαίρεσης.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη πριν ολοκληρώσει την τοποθέτηση της η κυρία Κωνσταντοπούλου με την ίδια να ρωτάει «φεύγετε;» και ένα μέλος της σύνθεσης να της απαντάει «φυσικά» και η δικηγόρος του Αλέξανδρου Βίννικ τον ρώτησε «ποιος είστε εσείς;», με τον μέλος της σύνθεσης να απαντάει: «Το θύμα σας».




Στην συνέχεια και τα δύο αιτήματα απερρίφθησαν ομόφωνα.

Μόλις το δικαστήριο ανακοίνωσε την παρεμπίπτουσα απόφαση με την οποία απέρριψε τα αιτήματα εξαίρεσης, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν είχε υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του ΣτΕ και ότι τα όσα ανέφερε για εκείνη ήταν μια απλή αναφορά.

Έτσι, στην συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της κυρίας Σακελλαροπούλου για προφανή μεροληψία σε βάρος του εντολέας της και θετική συμπεριφορά υπέρ της Κυβέρνησης και του Δημοσίου.

Στο σημείο αυτό η ένταση μέσα στο δικαστήριο έφθασε στο «κόκκινο», καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου σε έντονο τόνο ανέφερε ότι το δικαστήριο (ΣτΕ) συνιστά «στρατιωτική επιτροπή».

Εντονότατα αντέδρασαν τόσο η κυρία Σακελλαροπούλου όσο και ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, οι οποίοι ζήτησαν από την γραμματέα της έδρας να γραφεί η συγκεκριμένη πρόταση στα πρακτικά.

Μετά την διακοπή της δίκης για να εξεταστεί το νέο αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο προεδρεύων κ. Ράντος επί της έδρας προέβη σε μια προσωπική δήλωσή του προς την συνήγορο του Αλεξάντερ Βίννικ, εκφράζοντας τον σεβασμό του στο πρόσωπο της ως συνηγόρου και ως πρώην προέδρου της Βουλής.

Στην συνέχεια η κυρία Κωσνταντοπούλου υπέβαλε αίτημα να κρατηθεί η υπόθεση για μια ώρα προκειμένου για να στείλει η νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κάποια έγγραφα που είχε ζητήσει για την εκδικαζόμενη υπόθεση, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να διακοπεί για κάποιο χρονικό διάστημα η δίκη για να επέλθει νηφαλιότητα στην δικαστική αίθουσα, κάτι που και πάλι δεν έγινε δεκτό.

Στην συνέχεια διακόπηκε η δίκη περίπου για 20 λεπτά για να διαβιβαστούν κάποια έγγραφα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατόπιν όλων αυτών, ξεκίνησε το απόγευμα η αγόρευση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 μ.μ.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.