Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Οι εργαζόμενοι στα Jumbo καταγγέλλουν κρυμμένοι κι undercover» - Τι απαντά η εταιρεία

Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν η τελευταία καταγγελία για την Jumbo που ήρθε από το Ηράκλειο Κρήτης. Η συζήτηση όμως με τον πρόεδρο του Συλλόγ...


Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν η τελευταία καταγγελία για την Jumbo που ήρθε από το Ηράκλειο Κρήτης. Η συζήτηση όμως με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας «Η Ένωση», οδήγησε στην αποκάλυψη πλήθους καταγγελιών που φτάνουν τις 18 για το 2019 από όλη την Ελλάδα, αλλά και υπόμνημα που ετοιμάζει η «Ένωση» προς το Υπουργείο Εργασίας παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει. Απευθυνθήκαμε και στην ίδια την εταιρεία και φιλοξενούμε τις απαντήσεις τους.






Τα νέα για το άνοιγμα των καταστημάτων της εταιρείας Jumbo σε Πρέβεζα και Κομοτηνή όλες τις Κυριακές του χρόνου ξεσήκωσαν μια πραγματική θύελλα αντιδράσεων που δεν λέει να κοπάσει.

Πριν από 4 ημέρες ήρθε κι η «Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων» στο Ηράκλειο Κρήτης να εκδώσει μια νέα ανακοίνωση η οποία ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και τα εξής:

«- Οι στοιχειώδης ανθρώπινες ελευθερίες είναι άπιαστο όνειρο. Απαγορεύεται στους εργαζόμενους να μιλούν μεταξύ τους ακόμη και αν συναντηθούν στον ίδιο διάδρομο. Κάθε τέτοιου είδους παράβαση τιμωρείται με επίπληξη.

- Ακολουθείται συγκεκριμένο σύστημα αξιολογήσεων, όπου οι δυο αρνητικές αξιολογήσεις ισοδυναμούν με απόλυση. Τα κριτήρια συχνά πυκνά ξεφεύγουν από τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος, καθώς ένα από αυτά για παράδειγμα είναι το αν ο εργαζόμενος έχει πολλές απουσίες λόγω ασθένειας.

- Tην περίοδο των γιορτών υπήρξαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι που δούλεψαν συνεχόμενα 11ωρα!!».

Εύλογα προέκυψαν μια σειρά από ερωτήματα όπως: πόσες είναι οι καταγγελίες για την εταιρεία από εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα; Επιβάλλονται πρόστιμα; Γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικό τους σωματείο; Γιατί τα Jumbo βρίσκονται μονίμως (για τους λάθους λόγους) στον…αφρό της δημοσιότητας;

Οι καταγγελίες για εύπλαστα, ξεχειλωμένα ωράρια

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος είναι ο πρόεδρος της «Ένωσης», η οποία έγινε πανελλαδικό σωματείο το 2015 κι αυτή τη στιγμή μετρά 36 παραρτήματα σε όλη τη χώρα και 6. 700 εργαζόμενους ως μέλη της.

Όπως ξεκινά να περιγράφει στο Dikaiologitika News «δεχόμαστε με σταθερή ροή όλα αυτά τα χρόνια καταγγελίες για καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, αυτή είναι η πιο βασική καταγγελία. Ακολουθεί η καταγγελία ότι οι υπεύθυνοι στα καταστήματα είναι διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, οι υπάλληλοι περιγράφουν ότι δεν μπορούν καν να πάρουν ανάσα. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές ελέγχους από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας κι έχουν σε πολλές των περιπτώσεων βρεθεί παραβιάσεις στα ωράρια των εργαζομένων που δουλεύουν ώρες που δεν πρέπει».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι καταγγελίες …καταφτάνουν από καταστήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Κοζάνη, Πρέβεζα και πάρα πολλές από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ένα τέτοιο κατάστημα στην Αθήνα, με πολλές καταγγελίες, είναι αυτό στο Mall στο Μαρούσι.

Undercover στα σωματεία, στη σκιά οι καταγγελίες

Ο κανόνας για κάθε καταγγελία είναι κοινός, σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο. Οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλλουν επώνυμα, δεν μιλούν ανοιχτά. «Είναι άνθρωποι που καταγγέλλουν και συνδικαλίζονται στη σκιά» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εμφανίζονται στις ενώσεις και μας κάνουν καταγγελίες undercover. Λειτουργούμε σαν κρυφό σχολειό για αυτούς».

Μάλιστα, όπως εξηγεί πριν από δέκα χρόνια έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας σωματείου στην εταιρεία αλλά γρήγορα διαλύθηκε μετά από τις πρώτες απολύσεις. Έτσι πολύ δειλά κι έπειτα από μερικά χρόνια και από την προσέγγιση των κλαδικών σωματείων άρχισαν να εγγράφονται στα τελευταία για να αποκτούν φωνή κι έκφραση… «χωρίς να καρφώνονται».

«Για να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν τους διαβεβαιώνουμε πως και μήνυση να φάμε από την εταιρεία για συκοφαντική δυσφήμηση, κάτι που δεν έχει συμβεί ως τώρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποκαλύψουμε στην εταιρεία τα ονόματα των εργαζομένων που είναι μέλη στην Ένωση μας».

Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση είναι 90 από όλη την Ελλάδα, κάτι που ο κ. Παπαγεωργόπουλος θεωρεί νίκη. Σημειώνεται ότι στο Ηράκλειο Κρήτης η Ένωση έχει 7 μέλη που εργάζονται στα Jumbo.

Όσο για το 2019, ο σύλλογος δέχθηκε 18 καταγγελίες για την εταιρεία από όλη την Ελλάδα.



Ο πρόεδρος της Ένωσης σε διαμαρτυρία έξω από τα Jumbo στην Πρέβεζα
Η καταγγελία της Ένωσης προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία «Πέρυσι κάναμε καταγγελία σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ελλάδας πως τις περιόδους αιχμής- Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες κ.τ.λ οι διάδρομοι και τα ράφια στα καταστήματα γεμίζουν τόσο ασφυκτικά που ο χώρος γίνεται επικίνδυνος για του εργαζόμενους.

Οι διάδρομοι πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους και τελικά αυτό που μένει από το παρκάρισμα παιχνιδιών κι άλλων ειδών στους διαδρόμους είναι 30 πόντοι. Βάση νομοθεσίας οι διάδρομοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» συνεχίζει να μας εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Ένας σεισμός να γίνει ή μια πυρκαγιά κι οι εργαζόμενοι θα διακινδυνέψουν πολύ. Να σημειώσουμε πάντως ότι δεν λάβαμε απάντηση από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες για τα θέμα».

Οι προθέσεις της «Ένωσης» κι η κλιμάκωση των αντιδράσεων

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, το Δ.Σ της «Ένωσης» έχει συγκεντρώσει σε ένα φάκελο όλες τις καταγγελίες που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια για την εταιρεία, στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι δικηγόροι του συλλόγου, και με βάση αυτά ετοιμάζονται να ζητήσουν τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με στόχο να συζητηθεί η προοπτική μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εταιρεία.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καραγεωργόπουλο μια απάντηση που πρέπει να δώσει το Υπουργείο Εργασίας είναι τι συμβαίνει τελικά με τα πρόστιμα της εταιρείας, αν υφίστανται, πόσα είναι και τι ύψους και κυρίως: όταν κι αν πέφτουν τα πρόστιμα από τις τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας η Jumbo τα πληρώνει τελικά ή καταφεύγει στην ιεραρχική προσφυγή στον Ειδικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εργασίας για να αιτηθεί αναίρεση; Τα Dikaiologitika News έχουν θέσει την παραπάνω ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας κι αναμένουν απάντηση.

Μια απάντηση εφ όλης της ύλης από την εταιρεία

Πηγές της εταιρείας ανέφεραν στο Dikaiologitika News πως οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας στην Jumbo δεν δείχνουν τίποτα μεμπτό και πως στην εταιρεία δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα χωρίς όμως να μας προσδιορίζουν το χρονικό πλαίσιο, αν δηλαδή η μη επιβολή προστίμων αφορά μόνο στην περσινή χρονιά ή αν αυτή αφορά σε ένα βάθος χρόνου.

Μας είπαν επίσης πως όντως οι καταγγελίες είναι συχνές (μας ανέφεραν πρόσφατες επισκέψεις των γραφείων επιθεώρησης εργασίας σε Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα).

Στη νευραλγική ερώτηση γιατί θεωρούν οι ίδιοι ότι βλέπουν τόσο συχνά το φως της δημοσιότητας καταγγελίες από όλη την Ελλάδα η απάντηση τους είναι ότι η πλειονότητα των τοπικών κοινωνιών στη χώρα είναι αρνητικά διακείμενες απέναντι στην εταιρεία καθαρά για λόγους ανταγωνισμού και λόγω της εξαιρετικής πορείας της εταιρείας.

Μάλιστα μας ανέφεραν συγκεκριμένα το παράδειγμα στα Χανιά όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούν τις Κυριακές, αλλά το απαγορεύουν στην Jumbo με την αστήριχτη κατά την άποψη τους δικαιολογία ότι το κατάστημα εφάπτεται σε κεντρική οδό.

Για τους ίδιους, οι καταγγελίες των εργαζόμενων είναι το προκάλυμμα για την παραπάνω δυσαρέσκεια η οποία τελικά εκφράζεται μέσα από τον «πληρωμένο» συνδικαλισμό των σωματείων των ιδιωτικών υπαλλήλων, σωματεία που έχουν κίνητρα και κομματική ταυτότητα.

Επιπρόσθετα, μας ανέφεραν ότι μια εταιρεία με το μέγεθος και την επιτυχία της Jumbo στην αγορά είναι…αστείο να κατηγορείται ότι προσπαθεί να κλέψει 50€ από την εργασία ενός εργαζόμενου.

Τις καταγγελίες από το Ηράκλειο της Κρήτης τις βρίσκουν ανάξιες σχολιασμού ενώ τέλος έδωσαν για άλλη μια φορά έμφαση στο θέμα του ανοίγματος όλων των Κυριακών του χρόνου σε Πρέβεζα και Κατερίνη ως σημείο έναρξης αλλά κι αφορμή για την εξάπλωση των αβάσιμων καταγγελιών από όλη την Ελλάδα.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά: « Η άποψη του κύριου Βακάκη είναι ότι όλοι μας πρέπει να δουλεύουμε πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν όμως η Πολιτεία αποφασίζει ότι είναι καλύτερο για την οικονομία να δουλεύουμε και τις Κυριακές κι ότι αυτό είναι επιτρεπτό, τότε αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ισχύει για όλους και να μην ποινικοποιείται για ορισμένους».