Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Την πέφτει ο Ερντογάν σε Εμιράτα και Αίγυπτο επειδή στηρίζουν τον Χαφτάρ – Τι λέει η Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε μισθοφόρους που φέρ...

Κατηγορίες Ερντογάν σε Εμιράτα και Αίγυπτο επειδή στηρίζουν τον Χαφτάρ – Τι λέει η Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε μισθοφόρους που φέρεται ότι βοηθούν τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου που τον μετέφερε από την Αλγερία στην Γκάμπια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Στη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, συζητήσαμε εκτενώς αυτό το θέμα (την κατάσταση στη Λιβύη)», δήλωσε ο Ερντογάν.




«Τους είπαμε ότι ο Χάφταρ είναι ένας ψεύτης και ότι υποθάλπουν αυτόν τον ψεύτη.

»Η Αίγυπτος είναι ο υποστηρικτής-κλειδί του Χάφταρ, καθώς και οι Αρχές στο Αμπού Ντάμπι», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο παρέχουν οικονομική βοήθεια, αλλά επίσης «προμηθεύουν όπλα και εξοπλισμούς».

Αντέχει η εκεχειρία στη Λιβύη – Παραβιάζεται κατά διαστήματα από εξτρεμιστές, λέει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας
Εξάλλου στη Μόσχα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε σήμερα Τρίτη στους δημοσιογράφους ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη αντέχει σε σημαντικό βαθμό, όμως παραβιάζεται κατά διαστήματα από εξτρεμιστές.

«Η κατάπαυση του πυρός εν γένει τηρείται, όμως σημειώνονται παραβιάσεις, πολύ περισσότερο που ο στρατός δεν αντιμετωπίζει τακτικές δυνάμεις, αλλά ένοπλες ομάδες, πολύ συχνά εξτρεμιστικής φύσης, οι οποίες δεν είναι πολύ πειθαρχημένες», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη, αν χρειασθεί, να συμμετάσχει στις προσπάθειες που ασκούνται από τη στρατιωτική επιτροπή για τη Λιβύη στη Γενεύη.

«Αν είναι απαραίτητο, θα είμαστε πάντα έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε πολυμερείς προσπάθειες.

»Για τον λόγο αυτόν συμμετείχαμε ενεργά, στο υψηλότερο επίπεδο, στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

»Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα το ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη διάσκεψη απαιτούν συναίνεση όχι μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και από τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη», δήλωσε.

«Περιμένουμε ότι η επιτροπή θα καταπιαστεί με το έργο της το συντομότερο δυνατόν.

»Οι παρατάξεις που συμμετέχουν εκπροσωπούνται από πέντε αντιπροσώπους καθεμιά, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σάλαμε.

»Θα θέλαμε να τους δούμε να συζητούν τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης των εχθροπραξιών», πρόσθεσε ο Μπογκντάνοφ.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης, που αποτελείται από πέντε αντιπροσώπους κάθε πλευράς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη.