Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νόμο-σοκ φέρνει ο Ερντογάν: Άντρες που κάνουν σεξ με ανήλικη δεν θα μπαίνουν φυλακή αν την παντρευτούν

Ένας νόμος που θα επέτρεπε στους άνδρες που κατηγορούνται ότι έχουν σεξουαλική επαφή με κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, να αποφύγουν...


Ένας νόμος που θα επέτρεπε στους άνδρες που κατηγορούνται ότι έχουν σεξουαλική επαφή με κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών, να αποφύγουν την τιμωρία, εάν παντρευτούν τα θύματά τους, πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση, στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.





Το νομοσχέδιο που ονομάζεται "γάμος-βιασμός", το οποίο οι νομοθέτες σχεδιάζουν να εισαγάγουν στο τουρκικό κοινοβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου, έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των υπερασπιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία, την οποία το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) προτρέπει την κυβέρνηση να ακυρώσει, δεν νομιμοποιεί μόνο τον γάμο παιδιών και τον βιασμό, αλλά ανοίγει το δρόμο για εξάπλωση της κακοποίησης παιδιών και της σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στην Τουρκία το 2016 μετά από εθνική και παγκόσμια οργή. Η νομοθεσία θα αθώωνε άντρες μόνο αν είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς "βία ή απειλή".

Σωματεία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας για κακοποίηση παιδιών και θα άφηνε τα θύματα ευάλωτα σε βιαιοπραγίες και απειλές από τους επιτιθέμενους.


Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι είναι "συγκλονιστικό" το γεγονός πως οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσει ένα νομοσχέδιο που "παρέχει ατιμωρησία για τους δράστες σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών".

Ενώ η νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης είναι τα 18 έτη στην Τουρκία, μια κυβερνητική έκθεση του 2018 για τον γάμο των παιδιών, εκτιμά ότι συνολικά 482.908 κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, σε ηλικία κάτω του ορίου αυτού.

Βέβαια κανείς δεν ξεχνά τη δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2014, λέγοντας ότι η ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών είναι κάτι παρά φύσιν, ενώ το 2016 συνέχισε παροτρύνοντας τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά και λέγοντας ότι είναι "ανολοκλήρωτες" αν δεν έχουν κάνει παιδιά.