Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέο ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι 5+1 αλλαγές που «έρχονται» εντός του 2020

Το νέο ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, θα φέρει έξι αξιόλογες και πολύ ...

Νέο ασφαλιστικό: Αυτές είναι οι 5+1 αλλαγές που «έρχονται» εντός του 2020

Το νέο ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, θα φέρει έξι αξιόλογες και πολύ σημαντικές αλλαγές. Παράλληλα, να αναφερθεί, πως το 2020, θα είναι έτος αναδρομικών, καθώς μέσα στο μήνα που διανύουμε αρχίζει στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.




Οι αλλαγές που θα φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορούν σε αυξήσεις στις κύριες συντάξειςγια όσους έχουν από 33 έτη ασφάλισης και πάνω, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του τρίτου Μνημονίου, στο νέο σύστημα εισφορών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης» και στη μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ). Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω. Οι αυξήσεις αυτές, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας.

Το 2020 οι εισφορές αποσυνδέονται από το δηλωθέν στην εφορία εισόδημα και από τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα κυμαίνονται από 220 έως 566 ευρώ. Μια υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται στα 126 ευρώ για τους νέους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με δραστηριότητα έως 5 ετών. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εντάσσεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους ελεύθερα, σε όποια κατηγορία επιθυμεί να ασφαλιστεί για το επόμενο έτος. Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι υποχρεωτική και οι επόμενες προαιρετικές. Οσο υψηλότερες εισφορές καταβάλλει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνει στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου.

Οι επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση, με το νέο καθεστώς θα καταβάλλουν μια εισφορά. Επίσης αλλαγές έρχονται από το νέο έτος και στις ασφαλιστικές εισφορές όσων αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είναι παράλληλα μισθωτοί αλλά και για όσους αμείβονται με απόδειξης δαπάνης από το 2020. Ειδικότερα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με μπλοκάκι όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.

​Συνεπώς όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι θα πληρώσουν το 2020 εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόληση τους, εφόσον αυτές υπερβαίνουν την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Για τους αγρότες το κατώτατο ύψος εισφορά ανέρχεται σε 119 ευρώ τον μήνα.

Θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σημειώνεται ότι φέτος ήταν η τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ δεν θα δοθεί ξανά η “13η σύνταξη” που δόθηκε φέτος τον Μάιο.

Μειώνεται το ύψος της ποινής που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα για τους συνταξιούχους που εργάζονται η σύνταξη μειώνεται κατά 60% , ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό της μείωσης θα κυμαίνεται στο 30% -32% δίνοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για εργασία σε όσους συνταξιοδοτούνται.