Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΟΕΔΗΝ: «Έμφραγμα» στις ΜΕΘ από τη γρίπη - Τουλάχιστον 50 άτομα σε λίστα αναμονής

Δεκάδες ασθενείς, με επιπλοκές από γρίπη, περιμένουν να εισαχθούν για νοσηλεία αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ -Καταγγέλλει ότι τα μεγάλα νοσοκομεία α...


Δεκάδες ασθενείς, με επιπλοκές από γρίπη, περιμένουν να εισαχθούν για νοσηλεία αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ -Καταγγέλλει ότι τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση
Σοβαρά προσκόμματα, μέσα από το ίδιο το σύστημα δημόσιας υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, ΜΕΘ είναι μεγάλες και ευθύνονται για το δυνατό κύμα της εποχικής γρίπης που σαρώνει τη χώρα.




Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ τις τελευταίες δύο ημέρες αριθμεί τουλάχιστον 50 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί έχουν επιπλοκές της γρίπης. Μάλιστα, εκτός από τους δεκάδες ασθενείς της λίστας αναμονής για κλίνη ΜΕΘ – σημειωτέον είναι μετρήσιμο μέγεθος καθώς δηλώνονται οι ασθενείς και μπαίνουν σε αυτή τη λίστα από τους γιατρούς των κλινικών- η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνωμένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και δεν είναι δηλωμένοι πουθενά. Εκτιμά η Ομοσπονδία πως είναι πολλοί όσοι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης και νοσηλεύονται, χωρίς να αποτυπώνεται αυτό σε αριθμούς.

«Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα δημόσια νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα, όπως το Αττικόν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι εκτιμήσεις του είναι δυσοίωνες: «τα 224 κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα δεν επαρκούν. Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θολά είναι τα στοιχεία και για τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία που ενώ είναι εξοπλισμένες,δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού: «ενδέχεται να είναι 80 με 100 κλειστές κλίνες, ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την ηγεσία του υπουργού Υγείας να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ.