Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φάρμακο κατά της ακμής συνδέεται με δέκα αυτοκτονίες

kathimeriniΔέκα αυτοκτονίες αποδίδονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ακμής, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητ...


kathimeriniΔέκα αυτοκτονίες αποδίδονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ακμής, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητές φαρμάκων στη Βρετανία να εγκαινιάσουν έρευνα γύρω από τις παρενέργειες του σκευάσματος, αφότου ενημερώθηκαν σχετικά από τους ασθενείς.




Δώδεκα θάνατοι καταγράφηκαν το 2019, δέκα εξ αυτών αυτοκτονίες, σε ανθρώπους στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί το Roaccutane. Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Ιατρικής Περίθαλψης (MHRA). Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σύγκριση με τους πέντε θανάτους το προηγούμενο έτος και είναι ο μεγαλύτερος από το 1983, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή θανάτων. Ωστόσο, η MHRA επεσήμανε ότι ίσως οι θάνατοι δεν σημειώθηκαν τότε, απλώς καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά. Εφέτος, το Channel 4 μετέδωσε ρεπορτάζ για τον θάνατο της Αναμπελ Ράιτ, της οποίας οι γονείς, Ελεν και Σάιμον, κατηγορούν το συγκεκριμένο σκεύασμα για το τραγικό συμβάν – αν και δεν είναι σαφής ο ακριβής λόγος και οι συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το 2017, οι γονείς του Λουκ Ριβς, επίσης είχαν ισχυριστεί ότι ο θάνατος του γιου τους είχε σχέση με το Roaccutane. Ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λουκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του, αυτοκτόνησε λαμβάνοντας υπερβολική δόση του φαρμάκου, τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. Ο Ρόμπερτ Ριβς, 50 ετών, ανέφερε κατά την ακρόαση της υπόθεσης στο Εσεξ, ότι ο χαρακτήρας του Λουκ είχε αλλάξει εντελώς. Τον Οκτώβριο του 2012, ο Τζακ Μπούλμπι αυτοκτόνησε σε ηλικία 16 ετών. Οι γονείς του διατύπωσαν ίδιες ανησυχίες με εκείνες για τον θάνατο του Λουκ Ριβς. Σε ερώτηση του ιατροδικαστή, ένας από τους ειδικούς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τζακ θα ήταν ακόμη ζωντανός, αν δεν είχε πάρει το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Το Roaccutane, εμπορική ονομασία της ισοτρετινοΐνης, χρησιμοποιείται από 30.000 ανθρώπους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στοιχεία του βρετανικού ΕΣΥ δείχνουν ότι η συνταγογράφηση του φαρμάκου αυξήθηκε, από 34.283 σε 69.040, από το 2008 ώς το 2018. Το σκεύασμα υποτίθεται ότι κάνει θαύματα για όσους πάσχουν από ακμή. Οι μελέτες δεν είχαν εντοπίσει μέχρι στιγμής μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του σκευάσματος και του αυξημένου κινδύνου ψυχιατρικών νόσων ή αυτοκτονιών. Το 1998, πάντως, είχαν προστεθεί προειδοποιήσεις για κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές παρενέργειες στο φυλλάδιο των οδηγιών χρήσης του φαρμάκου. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ορισμένοι άνθρωποι είχαν σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας, επιχείρησαν να τερματίσουν τη ζωή τους ή το έπραξαν».

Πριν από δύο χρόνια συμπληρώθηκε μια νέα προειδοποίηση, για στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο. Πάντως, η αρμόδια υπηρεσία παρείχε διαβεβαιώσεις ότι το σκεύασμα τελεί υπό διαρκή εποπτεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Το ΕΣΥ τονίζει, εξάλλου, ότι το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ακμής, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.