Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Kυπρος - Κατασκοπευτικό βαν: Έρευνες για αδικήματα που σχετίζονται με το απόρρητο των επικοινωνιών BINTEO

Το θέμα της παρουσίας του κατασκοπευτικού αυτοκινήτου στην Κύπρο είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρ...


Το θέμα της παρουσίας του κατασκοπευτικού αυτοκινήτου στην Κύπρο είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του «Forbes» να «διαφημίζει» τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολουθήσεων που έχει εγκαταστήσει σε βαν
Στον έλεγχο των πελατών που αγόρασαν υπηρεσίες από την εταιρεία Intellexa προχωρεί η κυπριακή αστυνομία μετά την κατάσχεση του αυτοκινήτου με τον εξοπλισμό παρακολουθησεων. Το αυτοκίνητο βρίσκεται στα εργαστήρια της αστυνομίας στη Λευκωσία και εξετάζονται τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί.




Η Αστυνομία θεωρεί πως η υπάρχει η πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς η εταιρεία διαφημίζει δυνατότητες παρακολούθησης επικοινωνιών που γίνονται από έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Σε δηλώσεις του το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα», ο Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε οδηγίες το περιστατικό να διερευνηθεί. Πρόσθεσε ότι κατά τη διερεύνηση φάνηκε ότι υπάρχει κάποια πιθανή εύλογη υπόνοια για διάπραξη αδικημάτων σε σχέση με τον νόμο του απορρήτου. Χθες βράδυ έγινε έρευνα στα γραφεία της συγκεκριμένης εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων.

Παράλληλα, οι έρευνες όπως ανέφερε ο Αρχηγός της Κυπριακής, γίνονται σε συνεργασία και με το τελωνείο για να διαφανεί με ποιο τρόπο το αυτοκίνητο με τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό εισήχθη στην Κύπρο.

Το θέμα της παρουσίας του κατασκοπευτικού αυτοκινήτου στην Κύπρο είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του «Forbes» να «διαφημίζει» τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολουθήσεων που έχει εγκαταστήσει σε van.

A Multimillionaire Surveillance Dealer And His $9 Million WhatsApp Hacking Van | Forbes


O πρώην μυστικός πράκτορας ισχυρίζεται πως διαθέτει και λειτουργεί με πανάκριβους μηχανισμούς υποκλοπής και παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων προσφέροντας ιδιωτικές υπηρεσίες. Σε δημοσίευμα του «Forbes», στο οποίο παρουσιάζεται ο ίδιος ο Ισραηλινός, διαφημίζει τις κατασκοπευτικές υποδομές που διαθέτει στη Λάρνακα, μεταξύ των οποίων το αυτοκίνητο αξίας 9 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε διαθέτει τεχνολογία η οποία μπορεί να υποκλεψει δεδομένα από κινητά και άλλες συσκευές σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Κι όλα αυτά την ώρα που η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου επιτρέπεται στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο από τις αρμόδιες αρχές και μάλιστα για συγκεκριμένους λόγους, κυρίως για διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, και υπό προϋποθέσεις.

Χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επιβεβαίωσε τα όσα ο ίδιος ο πράκτορας λέει στη συνέντευξή του στο «Forbes», ότι δηλαδή δραστηριοποιείται στην Κύπρο με εταιρεία η οποία έχει Κύπριους μετόχους και είναι δηλωμένη στον έφορο Εταιρειών. Κατά τα άλλα, ο κ. Προδρόμου δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο ο εξοπλισμός και η δραστηριότητα της εταιρείας πίσω από τον Ισραηλινό Tal Dilian είναι νόμιμα ή παράνομα.

Η δήλωση του κ. Προδρόμου ήρθε ως απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε νωρίτερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και όπως ανέφερε το όλο θέμα διερευνά η Αστυνομία. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε πως «η ρύθμιση της εισαγωγής, κατασκευής, διαφήμισης και πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών προϊόντων προβλέπεται από τον Νόμο 92 (Ι) 1996 περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας.

Ορισμένα από τα διαφημιζόμενα προϊόντα εισάγονται στην Κύπρο σύμφωνα με τον Νόμο 82/1967 περί Τελωνείων και Φόρων Καταναλώσεως. Παράβαση της νομοθεσίας προβλέπει χρηματικές ποινές όπως και ποινή φυλάκισης και κατάσχεση ή και τη δήμευση των προϊόντων». Ο Tal Dilian, ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa, έκανε επίδειξη στο «Forbes» για τη κατασκοπευτική τεχνολογία και το λογισμικό που διαθέτει, στέλνοντας δικούς του ανθρώπους σε απόσταση 200 μέτρων, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να «μολύνει» τα τηλέφωνά τους και να «ψαρέψει» τα δεδομένα από το WhatsApp το οποίο χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν. Δεν χρειάστηκε να γίνουν καθόλου κλικ από τη συσκευή του στόχου για να γίνει αυτή η υποκλοπή. Με τον ίδιο τρόπο «ψαρεύονται» τα δεδομένα και οι επικοινωνίες από άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει πως τέτοιου είδους κατασκοπευτικά εργαλεία κατασκευάστηκαν για να μπορούν οι κυβερνήσεις να πιάνουν τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών κ.λπ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, σημειώνει ωστόσο ο αρθρογράφος Thomas Brewster, ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ακτιβιστές δημοσιογράφοι, όπως ο Σαουδάραβας Κασόγκι που δολοφονήθηκε στη Τουρκία, παρακολουθούνταν από τέτοιου είδους κατασκοπευτικά εργαλεία.

Μάλιστα σημειώνεται πως το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση είχε κωδικοποιηθεί από εταιρεία με την οποία η πρώην επιχείρηση του Dilian, με την επωνυμία Circles, είχε συγχωνευτεί. Στη συνέντευξή του ο Tal Dilian μιλά για πελάτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Από την Ινδονησία, όπου διαθέτει γραφείο, στην Αφρική, στην Άπω Ανατολή, στην Αμερικη.