Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Μέδουσα 9»: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προετοιμάζονται να υπερασπιστούν τα κοιτάσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Μέδουσα 9», με τη συμμετοχή ελληνικών, αιγυπτιακών και κυπριακών Ενό...

«Μέδουσα 9»: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προετοιμάζονται να υπερασπιστούν τα κοιτάσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Μέδουσα 9», με τη συμμετοχή ελληνικών, αιγυπτιακών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών των χωρών, που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική συνεργασία και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου.




Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) η «Μέδουσα 9» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου, ενώ σκοπός της εν λόγω άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το εντυπωσιακό πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος Sulayman Ezzat και μαχητικά F-16.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑhramOnline, στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις του ναυτικού των χωρών, όπως και αεροπορικά μαχητικά.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν αρκετοί κομάντος και επίλεκτοι του Αιγυπτιακού στρατού, το μεταφορικό ελικόπτερο Gamal Abdel Nasser, η φρεγάτα El Fateh, το γερμανικού τύπου υποβρύχιο Type 209, ο εκτοξευτής πυραύλων Sulayman Ezzat και μαχητικά F-16.

Από πλευράς της Ελλάδας συμμετέχουν μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, αρκετά μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία.

Από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.

Η άσκηση έχει ως στόχο την προστασία της περιοχής, αλλά και γεωτρήσεων που διεξάγονται.

Οι τρεις υπουργοί Άμυνας στην Αθήνα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης και ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, συναντήθηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα για την 3η Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αίθουσα του ΓΕΕΘΑ «Ιωάννης Καποδίστριας».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, και οι ομόλογοί του της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζακί συζητούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.