Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η διάσωση που έγραψε ιστορία... Ρίτσαρντ Φίλιπς: Οι Σομαλοί πειρατές, οι 96 ώρες ομηρίας και οι Seals-ελεύθεροι σκοπευτές

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Η επιχείρηση διάσωσης του καπετάνιου που έγραψε ιστορία, όταν απήχθη από Σομαλούς που επιχείρησαν να καταλάβουν το «Maersk Alab...


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Η επιχείρηση διάσωσης του καπετάνιου που έγραψε ιστορία, όταν απήχθη από Σομαλούς που επιχείρησαν να καταλάβουν το «Maersk Alabama» - Έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς σε μία από τις σπουδαιότερες ερμηνείες της καριέρας του
Το βράδυ της 11ης Απριλίου του 2009, ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου «Maersk Alabama» Ρίτσαρντ Φίλιπς μετρούσε πάνω από 72 ώρες ομηρίας στα χέρια των τεσσάρων Σομαλών πειρατών.




Ήταν βρώμικος, ιδρωμένος και ταλαιπωρημένος, ενώ η ζωή του κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή και την διάθεση των απαγωγέων του, όλοι τους νεαροί Σομαλοί, που δεν είχαν ούτε παρόν ούτε μέλλον στην χώρα τους.

Έτσι, έγιναν πειρατές ορμώντας σε εμπορικά πλοία που περνούσαν αναγκαστικά από τον κόλπο του Άντεν ζητώντας λύτρα εκατομμύρια δολάρια για να τα αφήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η απόφαση του καπετάνιου Φίλιπς να περάσει το πλοίο του μόλις τρακόσια μίλια μακριά από τις ακτές της Αφρικανικής χώρας σήμανε την αρχή της περιπέτειάς του.
Οι πειρατές μπορεί να άφησαν το πλοίο του να φύγει, κράτησαν όμως τον ίδιο όμηρο ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή του, αλλιώς ξεκαθάρισαν ότι θα τον σκότωναν.

Κλεισμένος μέσα σε μηχανοκίνητη σωσίβια λέμβο, ο Φίλιπς αγνοούσε παντελώς ότι 8.000 μίλια μακριά, μια επίλεκτη συντροφιά έξι ανδρών που ανήκαν στην περιφημη Team Six των Seals, επιβιβαζόταν σε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος.

Το συγκεκριμένο είχε ένα ταξίδι δεκαέξι ωρών μπροστά του μέχρι να φτάσει στην Σομαλία και η ομάδα των Seals να ανέβει στο αμερικάνικο καταδρομικό «Bainbridge».
Μέχρι να φτάσει το C-17 ανεφοδιάστηκε τρεις φορές στον αέρα, προκειμένου να μην προσγειωθεί πουθενά και χαθεί πολύτιμος χρόνος που δεν υπήρχε πλέον.
Οι πειρατές ήταν εκνευρισμένοι, άυπνοι και αυτό μόνο καλό δεν ήταν σε ότι αφορούσε την ζωή του καπετάνιου, αφού τα νεύρα τους ήταν τεντωμένα.
Το «Bainbridge» ήταν σε απόσταση χιλίων και πλέον μέτρων μακριά από την βάρκα όπου ο καπετάνιος Φίλιπς ήταν κρατούμενος των τεσσάρων Σομαλών.
Επειδή ο καιρός χειροτέρευε ο διοικητής του μαρικάνικου καταδρομικού πρότεινε κάποια στιγμή στους πειρατές να «δέσει» την σωσίβια λέμβο ώστε να μη παρασυρθεί από τα κύματα.

Οι πειρατές δέχτηκαν αγνοώντας ότι καθώς η νύχτα έριχνε το πέπλο της, οι έξι Seals είχαν φτάσει στην Σομαλία και περίμεναν να τους μεταφέρουν στο καταδρομικό, κάτι που έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα της 11ης Απριλίου.

«Εκτελέστε...»

Οι «Φώκιες» ενημερώθηκαν για την κατάσταση και ξεκουράστηκαν γι λίγες ώρες, αφού τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα μέχρι την ανατολή του ηλίου. Μαζί τους είχαν φέρει τρία SR-25s 30-caliber.

Η ένταση άρχισε να ανεβαίνει λίγο μετά τις δέκα το πρωί.
Ο ένας από τους πειρατές που είχε τραυματιστεί στο χέρι κατά την διάρκεια της επίθεσης στο Maersk Alabama, ζήτησε να μεταβεί στο καταδρομικό για να τον εξετάσουν.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός των πειρατών ζήτησε να δει τον καπετάνιο Φίλιπς ένας γιατρός και όταν ο τελευταίος ανέβηκε στην λέμβο έδωσε στον κρατούμενο μια αλλαξιά ρούχα.

Ήταν ένα μπλε παντελόνι και ένα μπλουζάκι σε πολύ έντονο κίτρινο, το οποίο παραξένεψε τον Φίλιπς, που δεν γνώριζε ότι τριάντα μέτρα μακριά του, τα έξι μέλη της Team Six είχαν ήδη αναπτυχθεί στην πλώρη του καταδρομικού σε τρία ζευγάρια.
Μέσα από τις διόπτρες των όπλων τους είχαν ήδη «λοκάρει» τους τρεις Σομαλούς, αλλά επειδή η επιχείρηση θα λάμβανε χώρα το βράδυ, έπρεπε να είναι σίγουροι για δύο πράγματα.

Το πρώτο ήταν ότι έπρεπε να σκοτώσουν μόνο τους πειρατές και το δεύτερο, ότι ο καπετάνιος Φίλιπς θα έπρεπε να «ξεχωρίζει» στο σκοτάδι φορώντας κάτι που θα φωσφόριζε τρόπο τινά.


Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση διάσωσης του καπετάνιου.
Μόλις βράδιασε η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, όταν ο Φίλιπς προσπάθησε να αποδράσει και έγινε αντιληπτός από τους απαγωγείς του, οι οποίοι τον έσυραν μέσα στην καμπίνα της λέμβου.

Ακολούθησε μια πάλη με τον καπετάνιο, ενώ οι Seals περίμεναν με το δάχτυλο στην σκανδάλη την ευκαιρία να έχουν μια «καθαρή» βολή, σχεδόν ταυτόχρονη.
Όταν τα τρία κεφάλια των πειρατών φάνηκαν καθαρά ο αρχηγός της ομάδας έδωσε την εντολή με την «Εκτελέστε» και τρεις σφαίρες έφυγαν με διαφορά μισού δευτερολέπτου.

Οι τρεις πειρατές σκοτώθηκαν χωρίς να προλάβουν καν να αντιδράσουν, αφού πυροβολήθηκαν στο κεφάλι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να πυροβολήσουν τον κρατούμενο.
Μετά από 96 ώρες ομηρίας ο Ρίτσαρντ Φίλιπς ήταν σε κατάσταση σοκ μεν, ελεύθερος δε από μια εφιαλτική ομηρία στο Κέρας της Σομαλίας, που συγκλόνισε όχι μόνο την Αμερική αλλά όλο τον κόσμο, ενώ λίγα χρόνια μετά έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.