Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΕΘΑ... Οι προσφυγικές ροές είναι δυνητικές απειλές εσωτερικής ασφάλειας!

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγ...


Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και την εμβάθυνση της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Υπουργός Εθνικής ΄Άμυνας σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του τέως ΥΕΘΑ Αποστολάκη για «στιγμές που παραλίγο να γίνουν Ίμια», ενώ μίλησε επί του συνόλου των ζητημάτων που απασχολούν και αφορούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Δυνητική απειλή εσωτερικής ασφάλειας»

Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ μίλησε για τις προσφυγικές ροές λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι δραματική, ενώ χαρακτηρίζεται ως μια δυνητική απειλή εσωτερικής ασφαλείας», ενώ δήλωσε επίσης ότι ενισχύθηκαν τα παρατηρητήρια τόσο με μέσα, δηλαδή κάμερες και ραντάρ όσο και με προσωπικό.

Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών με λέμβους και βάρκες προσφύγων, όπου ενεργοποιείται σύστημα εποπτείας του Λιμενικού, ενώ ανέφερε για τα επανδρωμένα πλωτά μέσα στο ανατολικό Αιγαίο που επιχειρούν στην περιοχή και λειτουργούν αποτρεπτικά.




Για την κατάσταση στον Έβρο, έχει ήδη δοθεί εντολή για την ενίσχυση της επιτήρησης, ωστόσο δεν υπάρχουν τόσο αυξημένες ροές όπως στο Αιγαίο, ενώ τόνισε και την σημασία και τον ρόλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην διαχείριση της κατάστασης.

Ερωτηθείς για τις εθνικότητες των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά της χώρας μας από τα τουρκικά παράλια και για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες, απάντησε πως «ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται, όμως είναι χρονοβόρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών».

Αλλάζει η μεταχείριση της κατάστασης

Ο ΥΕΘΑ τόνισε στο σημείο αυτό ότι: «Η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω πέντε – δέκα, όταν όμως γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου.

Πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της εθνικής ασφάλειας. Έχουμε μπροστά μας το στοιχείο και προσαρμοζόμαστε. Η μπάντα άλλαξε, θα παίξει διαφορετικά μουσική» εννοώντας την αλλαγή πολιτικής και διαχείρισης της κατάστασης της τωρινής κυβέρνησης σε σχέση με την προηγούμενη.

Για το πως προκύπτει σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική Συρία, μπορεί να προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές, μέσα στις οποίες δεν είναι απίθανο να υπάρχουν και τζιχαντιστές.

Στο σημείο αυτό, ο ΥΕΘΑ μίλησε για «ευρωπαϊκό πρόβλημα», στο οποίο οι εταίροι μας δεν μπορούν να «γυρίσουν την πλάτη» και να πουν «δε μας αφορά αυτό», ενώ προσέθεσε ότι «ζητήσαμε και ζητάμε περισσότερη και ενισχυμένη παρουσία από την Frontex και το ΝΑΤΟ» σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν ‘πολυϊδρώνει το ΝΑΤΟ».

Η δράση των ΜΚΟ και τα ελληνικά στρατόπεδα

Ένα ακόμα ζήτημα που σχολίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι η δράση των ΜΚΟ, με τον ίδιο να αναφέρει ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα, οι δομές του κράτους δεν ήταν ικανές να το αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα οι ΜΚΟ να δέχονται την χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν δεν είναι ξεκάθαρος και επίσης αποκάλυψε ότι ως ΥΕΘΑ είναι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται στα στρατόπεδα όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας, καθώς η απάντηση που παίρνει είναι ότι «δεν τον αφορά».

Και αυτό διότι αρμόδιος είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος εποπτεύει τις ΜΚΟ, κάτι που προκαλεί προβληματισμούς στον ΥΕΘΑ, με τον ίδιο να δεσμεύεται για περισσότερο έλεγχο στις εργασίες αυτές και στον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ.