Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΡΟΙ... Απίστευτα περιστατικά βίας απο αλλοδαπούς κατά διασωστών του ΕΚΑΒ

Σοβαρά περιστατικά προπηλακισμών και άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας, καταγγέλλουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι ζητούν τη συμπαρ...


Σοβαρά περιστατικά προπηλακισμών και άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας, καταγγέλλουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι ζητούν τη συμπαράσταση της Πολιτείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τα τρία τελευταία σοβαρά περιστατικά βίας που έχουν συμβεί μέσα στον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος δεν πρόλαβε καν να «ζεστάνει» την καρέκλα του, αφού ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε δίκιο στα πληρώματα των ασθενοφόρων και επιλήφθηκε του θέματος με σειρά μέτρων.




Τα περιστατικά που κατήγγειλαν τα πληρώματα των ασθενοφόρων είναι:

Διασώστες του ΕΚΑΒ: «Δεκάδες αλλοδαποί εισέβαλαν μέσα στο ασθενοφόρο, κατά την παραλαβή τραυματισμένου από σπαθί»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, το τελευταίο περιστατικό συνέβη στις 15 Σεπτεμβρίου στα Πατήσια, όταν το Κέντρο έλαβε κλήση για να παραλάβει τραυματία, που είχε υποστεί τραύμα από … σπαθί. Αν και είχε ζητηθεί η παρουσία της Αστυνομίας, όπως καταγγέλλουν οι διασώστες, όταν έφτασε στο σημείο το ασθενοφόρο, οι αστυνομικοί δεν ήταν εκεί:

«Οι διασώστες βρέθηκαν ξαφνικά στην κυριολεξία περικυκλωμένοι και ακινητοποιημένοι από δεκάδες αλλοδαπούς (στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν). Αφού κατέβηκαν οι συνάδελφοι από το ασθενοφόρο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και να παραλάβουν το περιστατικό, οι παρευρισκόμενοι άνοιξαν τις πόρτες του ασθενοφόρου και 5 εξ αυτών εισήλθαν εντός του οχήματος μαζί με τον ασθενή με αποτέλεσμα να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των καθηκόντων των διασωστών και την ασφαλή διακομιδή του τραυματία στο νοσοκομείο».

Μετά από επίμονες προσπάθειες του πληρώματος τελικά οι αλλοδαποί υποχώρησαν και βγήκαν από το ασθενοφόρο, οπότε ο τραυματίας διακομίστηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Διασώστες ΕΚΑΒ: «Εριξαν πέτρες στο πλήρωμα και έσπασαν το ασθενοφόρο»
Στις 8 Σεπτεμβρίου πλήρωμα του ΕΚΑΒ κλήθηκε να μεταβεί στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Ελαιώνα. Μόλις οι διασώστες παρέλαβαν το περιστατικό και προσπάθησαν να βγουν από τον χώρο της Δομής, μία ομάδα ατόμων ζήτησαν από το πλήρωμα να ελέγξει και δεύτερο περιστατικό, για το οποίο δεν είχε γίνει κλήση στο ΕΚΑΒ.

«Οι διασώστες ρώτησαν τι πάθηση έχει και που είναι, με σκοπό να το ελέγξουν και να το παραλάβουν και αυτό εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες. Τότε οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους. Κάποιοι πέταξαν πέτρες. Ένας εξ αυτών χρησιμοποιώντας μια σιδερόβεργα έσπασε το πλαϊνό τζάμι του ασθενοφόρου ενώ άλλοι χτυπούσαν με τα χέρια και τα πόδια τους το ασθενοφόρο».

Το περιστατικό καταγράφηκε από την Αστυνομία, υποστηρίζουν οι διασώστες.

Ασθενής – κρατούμενος γρονθοκόπησε διασώστη
Στις 11 Σεπτεμβρίου αργά τη νύχτα πλήρωμα του ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει περιστατικό με συνοδεία αστυνομικού από το Α.Τ. Άνω Λιοσίων, για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, όμως, ο ασθενής επιτέθηκε στο πλήρωμα:

«Κατά την διάρκεια της διακομιδής ο ασθενής, ο οποίος ήταν σε περιορισμό από τον Αστυνομικό εντός της καμπίνας, χωρίς κανένα λόγο ξαφνικά επιτέθηκε στον διασώστη και χειροδίκησε (χτύπημα στο πρόσωπο). Ο διασώστης μετά την παράδοση του περιστατικού εξετάστηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο καταγραφής περιστατικών».

«Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μας, αλλά και η ζωή των πολιτών» – Τι ζητάνε οι Διασώστες

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά είναι αναρίθμητα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν «να παρεμποδίζεται το έργο μας και να μην εκτελούμε τα καθήκοντά μας με ασφάλεια, ενώ τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των πολιτών. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων».