Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκική κλιμάκωση στην Α.Μεσόγειο – AKP: «Οι Eλληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία» – Απειλούν με επέμβαση

Με στρατιωτική επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ απειλεί εμμέσως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ. Λέγοντας χαρα...


Με στρατιωτική επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ απειλεί εμμέσως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία, συνεχίζει και προμηνύει πως η Τουρκία θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε «επιθετική κίνηση» στην ανατολική Μεσόγειο.




Με την πρόσφατη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, τις ενεργειακές εξελίξεις να τρέχουν και τα διεθνή συμφέροντα που περιβάλλουν τα κοιτάσματα να είναι τεράστια, μια σύγκρουση στην Α.Μεσόγειο είναι πολύ πιθανή και από ότι φαίνεται η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την «οδό» της σύγκρουσης.

Οι Ε/κ και η Ελλάδα φαίνεται να μην έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ έπειτα από συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, λέγοντας “κανείς να μην αμφιβάλλει πως θα κάνουν τα πιο αποφασιστικά βήματα” για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “δεν έχει καμιά σημασία για εμάς αυτή η επιθετικότητα της Ελλάδας και του Ε/κ τομέα που στρέφεται ενάντια στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ούτε και η συμφωνία με εταιρείες κάποιων χωρών και η πρόσκληση των ναυτικών δυνάμεων αυτών των χωρών”.

“Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ‘τδβκ’. Οι πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία οπωσδήποτε δεν επιτρέπει κανένα τέτοιο τετελεσμένο πριν την εξεύρεση μιας φόρμουλας ενοποίησης, μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ αναγνωρίζει τον Ε/κ τομέα και επειδή διακήρυξε ότι όλο το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες της περιοχής ανήκουν στην Ε/κ πλευρά. Τα δικαιώματα που έχει παραχωρήσει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ στην κρατική εταιρεία πετρελαίου θα χρησιμοποιηθούν μέχρι τέλους”, ανέφερε.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε πως “ούτε η Ε/κ ούτε η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία”. “Εδώ πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Γιατί αυτό που λέμε εμμέσως δεν είναι πλήρως κατανοητό. Εδώ όποιο κι αν είναι το τίμημα η Τουρκική Δημοκρατία και η ‘τδβκ’ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι “σε κάθε επιθετική προσπάθεια θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”.

Ο Τούρκος πολιτικός είπε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι ξεκάθαρη για τις φόρμουλες διαμοιρασμού του φυσικού αερίου μεταξύ τω δύο πλευρών. “Αλλά εκείνοι λένε ότι ‘αυτές τις πηγές εμείς θα τις εξορύξουμε και όταν αύριο προκύψει μοντέλο δύο πολιτειών θα τα μοιράσουμε στα δύο”.

Η ιστορία με τους Έλληνες και τους Ε/Κ μας έχει διδάξει ότι είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε. Στο ζήτημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα πιο αποφασιστικά βήματα. Τους λέμε να αποφεύγουν δηλώσεις που δοκιμάζουν τα όριά μας και που προκαλούν. Αν θέλουν σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καλύτερος γείτονας από την Τουρκία”, ανέφερε.