Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ευρωεκλογές 2019: Αναμένεται αύξηση των ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΩΝ και πτώση των παραδοσιακών δυνάμεων

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου στις κάλπες για να εκλέξουν νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,...


Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου στις κάλπες για να εκλέξουν νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν νέα αύξηση, ωθούμενα από το καυτό θέμα της μετανάστευσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εχθρικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά θα συμβάλουν στη διατάραξη των ιστορικών ισορροπιών στο ευρωπαϊκό Ημικύκλιο, στο οποίο επικρατούν συνεχώς από το 1979 οι δύο μεγάλες φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις της δεξιάς και της αριστεράς.




Για την ειρωνεία της Ιστορίας, η ψηφοφορία θα ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναγκάσθηκε να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές αφού δεν κατόρθωσε να φέρει εις πέρας τη διαδικασία του Brexit, και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις ψηφοφορίες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Θεωρούμενη από τους πολιτικούς αναλυτές ως «εκλογές εκτόνωσης», η ψηφοφορία των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό αποχής, αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί κρίσιμο θεσμό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η αδιαφορία των ψηφοφόρων δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται από το 1979, οπότε και η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδείχθηκε για πρώτη φορά με καθολική και άμεση ψηφοφορία. Η αποχή έχει αυξηθεί από το 38% τότε, στο 57,4% το 2014 και ήταν εξαιρετικά υψηλή στις χώρες που κάποτε ανήκαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Στη Σλοβακία, η αποχή το 2014 έφθασε το 87%.

Η μετανάστευση, η προστασία του περιβάλλοντος, ένα θέμα που αναδύθηκε μετά και τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούνται οι κύριες προκλήσεις για το μέλλον της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση YouGov που πραγματοποιήθηκε σε οκτώ χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία Σουηδία).

Τέσσερα χρόνια μετά την μεταναστευτική κρίση του 2015 και, αν και η ροή των αφίξεων μειώνεται αδιάκοπα, η άκρα δεξιά συνεχίζει να επικεντρώνει τη ρητορική της στο θέμα αυτό.

Με κεντρικό θέμα τη μετανάστευση, ο αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι υποδέχεται αύριο στο Μιλάνο τους συναδέλφους του των ευρωφοβικών/εθνικολαϊκιστικών κομμάτων με στόχο τη συγκρότηση κοινού μετώπου.

Στο νέο Ημικύκλιο, η ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, θα φθάσει τους 62 ευρωβουλευτές (25 περισσότεροι σε σχέση με σήμερα), ανάμεσά τους 26 Ιταλοί της Λέγκα (+20) και 20 Γάλλοι (+5) του Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση τις έρευνες σε 28 χώρες.

Αν προστεθούν οι ευρωφοβικοί και λαϊκιστές της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (όπου συμμετέχει το Κίνημα των 5 Αστέρων, αλλά και ο Βρετανός τενόρος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ), καθώς και οι ευρωσκεπτικιστές των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (όπου συμμετέχουν οι Βρετανοί Τόρις και το πολωνικό κυβερνών PiS) οι προβλέψεις δίνουν συνολικά 173 ευρωβουλευτές σε αυτό το ανομοιογενές μπλοκ.

«Σήμερα υπάρχει ένα 25% ευρωσκεπτικιστών στο Κοινοβούλιο και μπορεί να φθάσει στο 35%», εκτιμά ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι , του Ιδρύματος Robert-Schuman. «Αυτό δεν θα μπλοκάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα υπάρχει μία ραδιενεργός ακτινοβολία, μία επιρροή, προς κόμματα της δεξιάς ή της άκρας αριστεράς στη θεματική», εξηγεί.

Εάν αυτά τα κόμματα, που θέλουν να αλλάξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω, μπορέσουν να συνεννοηθούν ως προς τη μετανάστευση, απέχουν πολύ στις θέσεις τους ως προς άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η στάση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.