Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κονταίνει κι άλλο ο κοντός... Για απόσυρση και παροπλισμό «πάει» το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο!

Μετά το τραγικό και απρόσμενο ατύχημα που έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου του 2018 στο πλοίο “Admira Kuznetsov”, που είχε αποτέλεσμα τον τ...


Μετά το τραγικό και απρόσμενο ατύχημα που έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου του 2018 στο πλοίο “Admira Kuznetsov”, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων αλλά και τεράστια , σχεδόν ανεπανόρθωτη, ζημιά, φαίνεται πως οι Ρώσοι σκέφτονται σοβαρά την απόσυρσή του.

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, έκτοτε βρίσκεται ελλιμενισμένο, καθώς διενεργούνται προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο “αδιέξοδο” επισκευής του, με αρκετούς πλέον να σκέφτονται το “ασύλληπτο” , δηλαδή να τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας και υπηρεσίας.




Εάν το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν επιλύσουν το ζήτημα της αντικατάστασης των τμημάτων που υπέστησαν ζημιές στο ατύχημα του Οκτωβρίου, που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κύτους του πλοίου, τότε είναι πολύ πιθανό το αεροπλανοφόρο να παροπλιστεί, ανέφερε η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη μια πηγή στο ρωσικό ναυτικό.

Το περασμένο έτος, μια πλωτή δεξαμενή, στην οποία ελλιμενιζόταν το “Admiral Kuznetsov” βυθίστηκε μετά από διακοπή ρεύματος, προκαλώντας έναν από τους γερανούς της εγκατάστασης να πέσει πάνω στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις εργαζόμενοι , ενώ άφησε τρύπα 4 × 5 μέτρων στο θάλαμο διακυβέρνησης του σκάφους

Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα τμήματα που έπαθαν ζημιά, ενώ επίσης έχουν προκληθεί πολλές αντιπαραθέσεις αναφορικά με την επιδιόρθωση και επισκευή του πλοίου. Τα τελευταία χρόνια, το “Admiral Kuznetsov” έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα και ατυχήματα, όπως πυρκαγιές, περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και εκρήξεις στους ατμολέβητες, καθιστώντας το τόσο αναξιόπιστο που ένα ρυμουλκό το ακολουθούσε σε μακρινά ταξίδια για παν ενδεχόμενο.

Ρώσοι αναλυτές αναφερόμενοι στις αναβαθμίσεις του “Admiral Kuznetsov” δήλωσαν ότι "δεδομένου ότι το αεροπλανοφόρο δεν είναι τόσο μια πλατφόρμα μάχης όσο μια πλατφόρμα εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα ο βαθύς εκσυγχρονισμός γι 'αυτό να αποτελεί μια προφανής υπερβολή".

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν διαθέτει τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες να αποκαταστήσει το παλιό αεροπλανοφόρο αλλά επίσης και να δημιουργήσει μια σειρά νέων, κάτι που είναι πολύ πιθανό το “Admiral Kuznetsov” να πάρει τον δρόμο του παροπλισμού και να γίνει “σκραπ”.

Πηγή: Defence Blog