Tελευταια Νεα

Κυριακή, Απριλίου 07, 2019

«Συζητήνε ανοιχτά την ΕΞΟΔΟ της τουρκίας..»! Η Αγκυρα είναι πλέον επικίνδυνος στρατηγικός αντίπαλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ... «Βομβαρδισμός» αμερικανικών δημοσιευμάτων


Με "βομβαρδισμό" δημοσιευμάτων για επικείμενη ριζική αναθεώρηση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Τουρκίας "απαντά" η Ουάσινγκτον στις απειλές του Ρ.Τ.Ερντογάν. Για πρώτη φορά μεγάλα αμερικανικά "think tank" το λένε δυνατά: "Η Αγκυρα είναι πλέον ένας στρατηγικός αντίπαλος και δυνητικά επικίνδυνος"!

"Ανησυχώ. Το να χάσεις ένα σημαντικό σύμμαχο δεν είναι επιτυχία" είπε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ ο οποίος αποκάλυψε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όλοι μιλούσαν ανοιχτά για το πιθανό διαζύγιο ΝΑΤΟ-Τουρκίας.
"Πρόκειται για ένα χοντρό ζήτημα, ένα μεγάλο

"Ανησυχούμε για ένα διαζύγιο" προσθέτουν.

"Συνεργάζεται μαζί με Ρωσία και το Ιράν . Αυτό είναι αποθαρρυντικό" ανέφεραν διπλωμάτες.

Στο βίντεο που θα δείτε ο Stephen Flanagan,πολιτικός αναλυτής της διαβόητης δεξαμενής σκέψης "RAND Corporatio" μιλά για την Τουρκία. Τονίζει πως αυτό που είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ή ο Μ.Τσαβούσογλου για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολυπολικότητα δεν είναι εφικτό.

"Δεν είναι δυνατόν να λες ότι θα ισορροπήσεις απέναντι σε Ρωσία και ΝΑΤΟ. Μα το ΝΑΤΟ φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει την Ρωσία. Ή με το ένα θα είσαι ή με το άλλο" αναφέρει.

"Εχει πολύ περίεργη ατζέντα. Το ίδιο κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα. Προσπαθεί να ισορροπήσει τις σχέσεις ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία. Αυτό δεν γίνεται, δεν μπορείς να ισορροπήσεις

Αν θες να ισορροπήσεις, τότε δεν είσαι ισχυρός σύμμαχος μιας Συμμαχίας.

Φιτάχνει πολύ τις σχέσεις με Ρωσία. Δεν είναι μόνο οι S-400 . Και αυτό μας ανησυχεί πολύ.

Πρέπει να της στείλουμε ένα σκληρό και δυνατό μήνυμα.

Xρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας".

"Πρέπει να αναθεωρηθεί το θέμα των σχέσεων με Τουρκία αλλά και να αφήσουμε ένα παράθυρο για το μέλλον. Η Τουρκία είναι μια "διαιρεμένη" χώρα".

Βέβαια τα όσα λέει ο Stephen Flanagan δημιουργούν την εικόνα μιας "προσωρινής αποπομπής" της Τουρκίας από την Συμμαχία με την ελπίδα ο Ρ.Τ.Ερντογάν να πέσει, να ρθουν κεμαλιστές στην εξουσία και να ξαναμπεί η Αγκυρα στο ΝΑΤΟ. Αυτό περιγράφει μιλώντας για τις εκλογές και τα αποτελέσματα του AKP ενώ έμφαση δίνει στη φράση "η Τουρκία είναι μια διαιρεμένη χώρα".

"To μεγαλύτερο πρόβλημα του ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία και όχι ο Τραμπ" αναφέρει άλλο δημοσίευμα.

Η αγορά από την Τουρκία του συστήματος S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία παραβιάζει την αρχή της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Αν η Τουρκία παραλάβει τους πυραύλους τον Ιούλιο -που όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί- η Ουάσινγκτον πρέπει να επανεξετάσει τη συνεργασία της με την Άγκυρα σε επίπεδο ασφάλειας οικονομίας αναφέρει δημοσίευμα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πολιτικών "μαστίγιου και καρότου" για να αποτρέψει την Τουρκία από την αγορά των S-400. Το Πεντάγωνο προσέφερε τους Patriot, που συνδυάζουν καλύτερη τεχνολογία και χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχασε την προθεσμία της 31ης Μαρτίου για την αγορά των Patriot.

Σαν μια τελευταία κίνηση στο πλαίσιο των παραχωρήσεων στην Τουρκία, η κυβέρνηση Τραμπ επέτρεψε στην Τουρκία να παρεκκλίνει των απαγορεύσεων και να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανεχτεί, αρκετά μέχρι τώρα, τα καμώματα και τον αυταρχισμό του Ερντογάν.

Το Πεντάγωνο μόλις ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 Lightning II Joint Strike Fighter. Το Πεντάγωνο δεν θα επιτρέψει η τελευταία λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας να πέσει στα χέρια του Ρώσου στρατιωτικού ακόλουθου που βρίσκεται στην Τουρκία για την υπόθεση των S-400. Πέρα από την αναστολή της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν άλλες πτυχές της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.« Προηγουμενη
Επομενη »