Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εξελίξεις στο πρόγραμμα μερικής αναβάθμισης των AH-64A+ Apache του ΕΣ

https://defencereview.gr_ Όπως είχαμε ενημερώσει, με σχετική ανάρτηση μας, από τις 29 Αυγούστου 2018 η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) προσανατολ...


https://defencereview.gr_Όπως είχαμε ενημερώσει, με σχετική ανάρτηση μας, από τις 29 Αυγούστου 2018 η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) προσανατολίζεται στον μερικό εκσυγχρονισμό των 19 παλαιότερων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα παλαιότητας που αντιμετωπίζουν. Τότε είχαμε αναφέρει ότι η ΑΣ εξετάζει την ισραηλινή πρόταση. Η είδηση που σας μεταφέραμε επιβεβαιώθηκε στις 27 Μαρτίου όταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Elbit Systems παρουσίασε, σε επιτελείς του ΓΕΣ (Γενικού Επιτελείου Στρατού) την πρόταση της για την αναβάθμιση και την υποστήριξη των ΑΗ-64A+.




Το πρόγραμμα κρίνεται απολύτως αναγκαίο καθώς τα ελληνικά AH-64A+ έχουν συμπληρώσει σχεδόν 25 χρόνια υπηρεσίας με το πρόβλημα της υποστήριξης τους να έχει κάνει την εμφάνιση του από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Ο λόγος είναι ότι τότε τα αμερικανικά AH-64A άρχισαν να εκσυγχρονίζονται στο επίπεδο ΑΗ-64D.

To πρόβλημα υποστήριξης των ελληνικών ΑΗ-64A+ κορυφώθηκε το 2013 όταν η Boeing ενημέρωσε την ΑΣ ότι διακόπτει οριστικά την υποστήριξη του AH-64A+, λόγω την μετάβασης της γραμμής παραγωγής στα νεότερα μοντέλα AH-64D/E.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή πρόταση δεν περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο αναβάθμισης που εφαρμόστηκε στα ισραηλινά ελικόπτερα. Δηλαδή, δεν περιλαμβάνει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, που έχει εγκατασταθεί στην κοιλιά της ατράκτου, πίσω από το πυροβόλο, νέα συστήματα επικοινωνιών καθώς και την εγκατάσταση νέων καλωδιώσεων προς πιστοποίηση νέων όπλων όπως το Spike-LR και οι ρουκέτες GATR-L. Η ισραηλινή πρόταση αφορά στην αντικατάσταση των καλωδιώσεων των ελληνικών AH-64A+ και στην υποστήριξη κρίσιμων συστημάτων, όπως τα ηλεκτροπτικά υπό-συστήματα του σκοπευτικού TADS-PNVS.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας οι εργασίες θα γίνουν σε επίπεδο μονάδας, και όχι σε εργοστασιακό επίπεδο, επομένως τα ελικόπτερα δεν θα χρειαστεί να τεθούν εκτός ενεργείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το κόστος για το σύνολο των 19 μονάδων της Αεροπορίας Στρατού δεν θα ξεπεράσει τα $ 20 εκατομμύρια, κόστος ιδιαίτερα προσιτό.