Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αν ήταν τίποτα κομμουνιστές θα τους θυμόντουσαν όλοι - 3 Μαρτίου: Ιερολοχίτες μέσα στη Γερμανική Κατοχή κάνουν καταδρομική στη Μυτιλήνη κι απελευθερώνουν Έλληνες ομήρους

3 Μαρτίου 1944: Τμήμα 30 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλλίνσκη, εκτελεί καταδρομή εναντίον του Διδασκαλείου της πόλης της...


3 Μαρτίου 1944: Τμήμα 30 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλλίνσκη, εκτελεί καταδρομή εναντίον του Διδασκαλείου της πόλης της Μυτιλήνης και απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που κρατούνταν σε αυτό. Οι απώλειες των Γερμανών είναι έξι νεκροί.








Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης υπήρξε ένας εκ των εκλεκτών πολεμιστών αξιωματικών που σφράγισε με την παρουσία του τα πράγματα σε κρίσιμες περιστάσεις.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Σεπτεβρίου 1895.

Καταγόταν απο αριστοκρατική στρατιωτική οικογένεια και ήταν γιός του Ανιστρατήγου Ιππικού Ανδρέα Καλλίνσκη-Ροίδη και αδελφός της Μαρίας,μετέπειτα συζήγου του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου.Ο απο την γιαγιά προππάπος του ήταν ο Πολωνός πατριώτης,πολιτικός αυτοεξόριστος στην Ελλάδα,Ανδρέας Καλλίνσκη,Γραμματέας του Βασιλιά Όθωνα και μετέπειτα του Γεωργίου Α'.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 και ενώ σπούδαζε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων,όντας εύελπις της ΙΙ τάξης,εξήλθε λόγω επιστρατεύσεως ως λοχίας Πεζικού.Πολέμησε στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο,επέστρεψε στην σχολή και τελικώς κατατάχθηκε στο Ιππικό ως ανθυπίλαρχος το 1914.Εκείνη την χρονιά προσβλήθηκε απο τυφοειδή πυρετό,ο οποίος του διημιούργησε ωτοσκλήρυνση,με αποτέλεσμα την μόνιμη βαρυκοία.

Το 1916,εξατίας του διχασμού,αποτάχθηκε για λόγους πολιτικούς και επανήλθε με τις εκλογές του Νοέμβρη του 1920.Τοποθετήθηκε στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας ως ίλαρχος στην Ταξιαρχία Ιππικού.Στη μάχη του Ουτς Σεράι(5 Ιουνίου 1921) πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε σοβαρά δύο φορές ως διοικητής της 1ης Επιλαρχίας του 3ου Συντάγματος Ιππικού.Μετά την καταστροφή,τοποθετήθηκε ως επίλαρχος στην Μεραρχία Ιππικού της Στρατιάς του Έβρου.
Το 1924 αποτάχθηκε ''λόγω ανιάτου νοσήματος''-πιθανολογείται για πολιτικούς λόγους.Αρχικά μετατέθηκε απο την Απόταξη σε Τιμητική Αποστρατεία καια ργότερα στην κατάσταση της Πολεμικής Διαθεσιμότητας(Β' Κατηγορίας).
Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Επίλαρχος ΠΔ Ανδρέας Καλλίνσκης ζήτησε εθελοντικά την ανάκληση του στην ενεργό υπηρεσία και την 1η Νοεμβρίου,βρέθηκε ως έφεδρος εκ μονίμων,στην πρώτη γραμμή.Ιπποτική πράξη,αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συμμαθητές του ήταν ήδη Μέραρχοι!Πολέμησε σε όλες τις επιχειρήσεις του Α' Σώματος Στρατού.

Κατα την Κατοχή,κατάφερε να διαφύγει στην Μέση Ανατολή τον Ιανουάριο του 1942 και τον επόμενο μήνα ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία,έχοντας στο μεταξύ προαχθεί για την δράση του σε αντισυνταγματάρχη.Τον Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία η οποία είχε συγκροτηθεί στην Αίγυπτο.Τον ίδιο μήνα μεταπήδησε στον Ιερό Λόχο,μονάδα καταδρομών απο εθελοντές αξιωματικούς,οι οποίοι είχαν δεχτεί να υπηρετήσουν εκτελώντας καθήκοντα απλού οπλίτη.Ως Ιερολοχίτης,παρά την ηλικία του,εκπαιδεύτηκε στα Αλεξίπτωτα.Αποτέλεσε το παράδειγμα για όλους τους άνδρες.Πολέμησε στην εκστρατεία της Τυνησίας και συνέχισε να πολεμό στο θέατρο του Αιγαίου ως διοικητής της Α' Μοίρας του Ιερού Λόχου.Στις 31 Οκτωβρίου 1943 συμμετείχε σε πολεμικό άλμα του Ιερού Λόχου στην Σάμο.Τον Απρίλιο του 1944 προήχθη επ Ανδραγαθία σε Συνταγματάρχη.




Απο τον Αύγουστο του 1945,λίγο πριν την διάλυση του Ιερού Λόχου,συνέβαλε στην ιδέα συκρότησης μιας <<Δυνάμεως Καταδρομών>> επιπέδου Ταξιαρχίας.Αν και έγινε δεκτή,δεν υπήρξε συνέχεια,οπότε επανήλθε τον Αύγουστο του 1946,όταν πλέον είχε ξεκινήσει ο αντισυμμοριακός αγώνας.Ευρισκόμενος στην διάθεση του ΓΕΣ,υπέβαλε λεπτομερή εισήγηση για την συκρότηση ανεξάρτητω Λόχω Ορεινών Καταδρομών(ΛΟΚ).Τον Δεκέμβρο εγκρίθηκε η σύσταση 40 ΛΟΚ,σηματοδοτώντας την διημιουργία των Δυνάμεων Καταδρομών.Η εξέλιξη των μονάδων αυτών κατα την διάρκεια των επιχειρήσεων παρουσίασαν μεγάλη επιτυχία στο πεδίο της μάχης.Στις τελικές φάσεις είχε συγκροτηθεί η ΙΙΙ Μεραρχία Καταδρομών στην οποία υπάγονταν οι Ι και ΙΙ Ταξιαρχίες Καταδρομών,υπο τις οποίες τελούσαν 5 Μοίρες(Α',Β',Γ',Δ',Ε') Καταδρομών.

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο,ο Καλλίνκης αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή,καθ όλα σεβαστή και παραδεκτή,των πλέων επίλεκτων μονάδων του Ελληνικού Στρατού,που αποτελούσαν την συνέχεια του Ιερού Λόχου.

Στις 21 Μαίου 1956 ο Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης,Διοικητής των Δυνάμεων Καταδρομών και Αρχηγός του Στρατιωτικού Οίκου του Βασιλέως Παύλου,πέθανε απο καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 61 ετών.Κηδεύτηκε την επόμενη φορώντας τον πράσινο μπερέ που αγάπησε και τίμησε.
Για την παρουσία και προσφορά του,η Πατρίδα τον τίμησε-εκτός απο παράσημα- με τις παρακάτων ηθικές αμοιβές.

-Προαγωγή επ'ανδραγαθεία στον Βαθμό του Συνταγματάρχη
-Πέντε Χρυσά Αριστεία Ανδρείας
-Τρεις Πολεμικούς Σταυρούς(Α',Β' Και Γ' Τάξης)
-Τρία Μετάλλια Εξαίρετων πράξεων
-Δύο Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας(Γ' και Δ' Τάξης)
Ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΣΤ' του απένειμε το Παράσημο Διακεκριμένης Υπηρεσίας(DSO)και απο τον πρόεδρο των Ήπα Χάρι Τρούμαν του απονεμήθηκε το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής(The Legion of Merit).