Tελευταια Νεα

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2019

To Παρίσι αιφνιδιάζει την Άγκυρα: Απόβαση γαλλικών μαχητικών RAFALE στην Κύπρο


Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τον Ελληνισμό, η Λευκωσία λαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό να σφυρηλατήσει συμμαχίες, λίγο πριν την μεγάλη κρίση.

Το Παρίσι στηρίζει σθεναρά την Κύπρο, ενώ οι ΗΠΑ διακριτικά μεν, αλλά με ισχυρή παρουσία δε, στέλνουν ισχυρό μήνυμα κατά της Άγκυρας.

Οι περιστάσεις είναι αρκετά κρίσιμες, καθώς ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει όσο πιο μακρυά γίνεται. Η Τουρκία δεν έχει άλλες επιλογές, ή τώρα, ή ποτέ, καθώς θα αποκλειστεί τελείως από το ενεργειακό παιχνίδι.
Κομβικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, ως σημείο αναφοράς μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής επιχειρεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο πλαίσιο της PESCO. Η Κύπρος μπορεί να μην αποτελεί τη μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς και τις δράσεις, τόσο σε επίπεδο PESCO, όσο και σε επίπεδο διμερών συνεργασιών με χώρες της Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς αποτελεί τη θαλάσσια πύλη της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή.

Ήδη σε αυτό το πλαίσιο είναι γνωστή η συνεργασία με τη Γαλλία, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Γαλλικά αεροσκάφη στη βάση «Αντρέας Παπανδρέου»

Στο πλαίσιο των συνεργασιών και του ρόλου που η Κύπρος θέλει να αναλάβει στην PESCO, είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες συνεργασίας με τη Γαλλία για την οποία σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε ανώτατο επίπεδο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στην Κύπρο και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία επίσης θα έχει συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Το χρονικό σημείο της επίσκεψης της δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», αλλά αυτό που αναφέρουν πηγές από το ΥΠΑΜ, είναι ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επίσκεψη. Η κάθοδος της Φλοράνς Παρλί, θα σφραγίσει σε πολιτικό επίπεδο αυτά που εδώ και αρκετό καιρό δρομολογούνται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, από αντιπροσωπείες στρατιωτικών.

Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται συχνά στην Κύπρο όπου έχουν επαφές και συζητήσεις με αξιωματούχους του ΓΕΕΦ και του υπουργείου Άμυνας, μελετώντας θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Η οποία σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο.

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο κλιμάκιο Γάλλων εμπειρογνωμόνων για επαφές με Κύπριους στρατιωτικούς, με τους οποίους θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα συνεργασίας. Οι πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» της Κύπρου αναφέρουν ότι η προσοχή αυτή τη φορά θα στραφεί προς την αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και θα αφορά τη στάθμευση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της Γαλλίας για δράσεις που αφορούν την PESCO στην περιοχή. Η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες για άμεση χρήση από πλευράς Γαλλίας.

Αναβάθμιση της βάσης Ευάγγελος Φλωράκης

Όσον αφορά το επίπεδο συνεργασίας στο ναυτικό με τη χρήση από τα γαλλικά πλοία της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», θα χρειαστεί αναβάθμιση της για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού. Δηλαδή η ναυτική βάση θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενεί και να τροφοδοτεί πολύ μεγαλύτερα σκάφη από αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σήμερα.

Τα έξοδα για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αφού η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και αφορά μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ουσιαστικά αποτελεί το θαλάσσιο σύνορο της με τη Μέση Ανατολή.pentapostagma.gr
« Προηγουμενη
Επομενη »