Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΗΠΑ: Η επιτροπή για τη θρησκευτική ελευθερία καταδικάζει τις «βλέψεις» του Ερντογάν για την Αγία Σοφιά

«Τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδ...


«Τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία

Μετά την UNESCO και η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) καταδικάζει τις αξιώσεις Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.




«Η Αγία Σοφία έχει βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς, και η ιδιότητά της ως μουσείου πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της USCIRF Tenzin Dorjee, την Πέμπτη, με ανακοίνωσή του.

«Τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας επιδεινώνουν το ήδη "θόλό" τοπίο για τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», καταλήγει ο Tenzin Dorjee.

«Φρένο» της UNESCO στον Ερντογάν: Μόνο με την έγκρισή μας η αλλαγή καθεστώτος για την Αγιά Σοφιά

«Φρένο» στις αξιώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έβαλε η UNESCO την Πέμπτη.

Πηγή του Οργανισμού, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του δικτύου Sputnik, ανέφερε ότι πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει τα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, προκειμένου να προχωρήσει.

«Οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά. Εάν μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρεπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή».

«Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της», πρόσθεσε.

Σε ένα νέο κρεσέντο προκλήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική του συγκέντρωση την Τρίτη τόνισε ότι «η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" (σσ.άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί» είπε αρχικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε όσον αφορά το θέμα της Αγιάς Σοφιάς:

«Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: "Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;" Κι έτσι τους είπα "όχι". Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».