Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια… Το Κόσοβο συγκροτεί στρατό, χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

defence-pointΥπέρ της δημιουργίας στρατού που θα στελεχωθεί με 5.000 άνδρες ψήφισε η βουλή του Κοσόβου, παρά τις προειδοποιήσεις της Σερβία...


defence-pointΥπέρ της δημιουργίας στρατού που θα στελεχωθεί με 5.000 άνδρες ψήφισε η βουλή του Κοσόβου, παρά τις προειδοποιήσεις της Σερβίας που έκανε λόγο ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση.




Η κίνηση αυτή που έρχεται μία δεκαετία μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι δεν θα βοηθήσει στις προσπάθειες για εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 105 βουλευτές από τους 120 συνολικά.





Οι Σέρβοι εκτιμούν ότι ο στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να εκδιωχθούν οι εναπομείναντες ομογενείς από το Κόσοβο. Παρά πάντως τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς περί στρατιωτικής επέμβασης, αναλυτές θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση ίναι μάλλον απίθανη δεδομένων των προσδοκιών του Βελιγραδίου για ένταξη στην ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη «σταδιακή μετάβαση… σε μια δύναμη που θα έχει την εντολή της εδαφικής προάσπισης, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του Κοσόβου».
Με την προοπτική δημιουργίας στρατού του Κοσόβου έχει διαφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσόβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».