Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.... Στη «μέγγενη» της οικονομικής κρίσης η Τουρκία - Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα

Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο - Έχει χάσει το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους - Ανακοινώνεται...


Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο - Έχει χάσει το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους - Ανακοινώνεται αύριο το σχέδιο για την οικονομία από τον αρμόδιο υπουργό, Μπεράτ Αλμπαϊράκ




Σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 15:34 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση περίπου 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,45 λίρες ανά δολάριο.

Η τουρκική λίρα, τα ομόλογα και οι χρηματιστηριακές αγορές της χώρας δέχονταν περαιτέρω πλήγμα, καθώς οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στη διευθέτηση της διαμάχης για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 5,44 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 2,5% από το χθεσινό της κλείσιμο.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το ΔΝΤ ή να ζητήσει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια. Διαφορετικά, τα capital controls φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη πιθανότητα», δήλωσε ο Σάλμαν Άχμεντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Lombard Odier.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι ανησυχητικές. Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάση σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι στο αμερικανικό δολάριο, ενώ το χρηματιστήριο έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 17%

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται γύρω στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ο αρμόδιος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ανακοινώσει αύριο το πιο πρόσφατο σχέδιό του για την οικονομία.