Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΨΩΡΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στον άτυπο χώρο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου και στην ΑΒΕΞ, βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Κέντρου Ελέ...




Στον άτυπο χώρο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, στις εγκαταστάσεις Λαδόπουλου και στην ΑΒΕΞ, βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ΚΕΕΛΠΝΟ, για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαμονής τους αλλά και υγιεινής.





Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ συνόδευε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, ο οποίος ανέφερε στην «ΠτΚ» ότι η αυτοψία έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής, καθώς στους δύο άτυπους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, έχει διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα ψώρας είναι πολύ μεγάλα, σε επίπεδο επιδημίας θα έλεγε κανείς.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Πατρέων έχει αναφερθεί από εθελοντικές οργανώσεις που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ότι ένα ποσοστό 90% αυτών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν με τα συμπτώματα της ασθένειας. Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό έχει υποστεί διάφορους τραυματισμούς, από τις αποτυχημένες προσπάθειες εξόδου από την χώρα μέσω του Λιμανιού της Πάτρας.




Η ψώρα είναι μια μεταδοτική δερματοπάθεια που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Οσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά την στιγμιαία επαφή όπως για παράδειγμα με την χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση. Επίσης όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παρασίτων επάνω στο δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.

Οπως τόνισε στην «ΠτΚ» ο κ. Τουλγαρίδης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επισκέφθηκε πρόσφατα τους δύο άτυπους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στην Πάτρα, και από την καταμέτρηση που έκανε, διαπιστώθηκε ότι στον χώρο του Λαδόπουλου διαμένουν περίπου 150 άτομα, ενώ στον χώρο της ΑΒΕΞ άλλα 200 άτομα.
Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκε χθες τους δύο άτυπους καταυλισμούς, θα επιστρέψει τις προσεχείς ημέρες με φαρμακευτικό υλικό, προκειμένου να ξεκινήσει θεραπείες στους πρόσφυγες και μετανάστες που θα διαγνωστούν με τη νόσο.
Τα δύο εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου απέναντι από το νέο λιμάνι έχουν μετατραπεί σε άτυπα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και σε ορμητήρια για το λιμάνι με στόχο το πέρασμα στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οργανωμένος μηχανισμός υγειονομικής περίθαλψης ή άλλων υπηρεσιών, εκτός από περιστασιακές παρεμβάσεις του δήμου και εθελοντικών οργανώσεων.


dete