Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ - ΣΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, και ώρα 9 π.μ. σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, θα γίνει ανακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίν...




Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, και ώρα 9 π.μ. σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, θα γίνει ανακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα από το Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών και μεταφορά αυτών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο για ενταφιασμό. Εάν υπάρχουν συγγενείς του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με το Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών στο τηλ. 2610 422089.




Ο Κωστής Τσικλητήρας όπως αναφέρει η Wikipedia, είχε γεννηθεί στην Πύλο, στο νομό Μεσσηνίας στις 30 Οκτωβρίου 1888 και έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913. Ήταν αθλητής του στίβου και του ποδοσφαίρου, 20 φορές πρώτος πανελληνιονίκης πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων σε διάστημα 6 χρόνων και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος.

Κατέκτησε από 2 μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων, το δε χρυσό του 1912 στη Στοκχόλμη αποτέλεσε επί σειρά δεκαετιών ορόσημο σε πλήθος επιπέδων της Ελληνικής Ολυμπιακής ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο γεγονός ότι η ίδια επιτυχία δεν επαναλήφθηκε στο στίβο παρά 80 χρόνια έπειτα, το 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης με την Βούλα Πατουλίδου.

Τα ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλια κατατάσσουν τον Τσικλητήρα πρώτο στους Έλληνες ολυμπιονίκες με τα περισσότερα στο σύνολο, από κοινού με τον Πύρρο Δήμα (3-0-1) και το φίλο-συναθλητή Νίκο Γεωργαντά.




Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είχε σπουδάσει λογιστική, αλλά έως το θάνατό του σε ηλικία μόλις 24 ½ ετών είχε αφιερωθεί στον αθλητισμό.

Αναφορικά με την ασθένεια του και τον θάνατο του σε πολύ νεαρή ηλικία, η Wikipedia αναφέρει τα εξής:

Στις 2 Φεβρουαρίου 1913 εμφανίζει υψηλό πυρετό, σπασμούς και δύσπνοια, για να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Πολιτικό Νοσοκομείο (τώρα Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων). Σε ιατρικό συμβούλιο –παρουσία εκπροσώπου του Πρίγκιπα Νικολάου– ο καθηγητής Λιβιεράτος ανακοινώνει το απόγευμα της επομένης τη διάγνωση σοβαρής περίπτωσης μηνιγγίτιδας ιδιότυπης μορφής (φυματιώδη). Παρότι "προς στιγμήν εθεωρήθη εκλιπών πας κίνδυνος", η κατάσταση επιδεινώθηκε το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου και περιερχόμενος σε λήθαργο, σύντομα (5 με 10 το βράδυ) ο 24χρονος κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων εξέπνευσε.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου (Καρύτση) και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για να μεταφερθεί αργότερα στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών, σε μνήμα της ευρύτερης οικογένειας που φέρει τους 5 κύκλους του εμβλήματος των Ολυμπιακών αγώνων, καθώς δύο μέλη της είχαν λάβει μέρος σε αυτούς.


thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.