Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟΝ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ: ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ Ο ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ ΚΑΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ... ΒΑΛΣΑΜΩΜΕΝΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ!

Ένας βαλσαμωμένος σκύλος, κρεμασμένος από τσιγκέλια, που φοράει ένα κωνικό καπελάκι πάρτυ είναι μια από τις πρώτες εικόνες που συναν...






Ένας βαλσαμωμένος σκύλος, κρεμασμένος από τσιγκέλια, που φοράει ένα κωνικό καπελάκι πάρτυ είναι μια από τις πρώτες εικόνες που συναντούν οι επισκέπτες του Ερμιτάζ στην έκθεση «Ερμιτάζ 21/20», του Γιαν Φαμπρ που διοργανώθηκε από το τμήμα σύγχρονης τέχνης του φημισμένου ιστορικού μουσείου. Από την πειραματική και εξαιρετικά προκλητική παράσταση Mount Olympus, γνωστή και σαν τα «Παλλόμενα Πέη» έως την έκθεση «body liquid drawings» -σειρά σχεδίων, τα οποία φιλοτέχνησε με υγρά του σώματός του, ο γνωστός Φλαμανδός καλλιτέχνης θεμελίωσε το σύνολο της καλλιτεχνικής του ύπαρξης στην πρόκληση. Και κάθε φορά επιχειρεί να σπρώξει το κοινό του πιο βαθιά μέσα στο προσωπικό εμμονικό του σύμπαν και να ξαναφέρει στην επιφάνεια ισχυρότερο το ερώτημα «Ποια είναι τα όρια της Τέχνης;». Όποια και να είναι κάθε φορά τα ξεπερνάει.




Η έκθεση «Knight of Despair / Warrior of Beauty” σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία παρόλο που από τους υπεύθυνους του Μουσείου διευκρινίστηκε ότι τα ζώα που «χρησιμοποιούνται» στην έκθεση ήταν ήδη νεκρά, κυρίως από ατυχήματα. «Ο Fabre προσπαθεί να τους δώσει νέα ζωή στην τέχνη και έτσι να κατακτήσει το θάνατο», ανέφερε ο διευθυντής του Ερμιτάζ Mikhail Piotrovsky στο TASS news agency.

Τα βαλσαμωμένα ζώα-εκθέματα μαζί με τα υπόλοιπα έργα του Fabre – γλυπτά από πορσελάνη, αφηρημένη ζωγραφική και ιριδίζοντα στοιχεία σε κοχύλια κοσμήματα – εκτίθενται σε διαλογική σχέση με έργα του Ρούμπενς και άλλων μεγάλων Ολλανδών και Φλαμανδών ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή του Ερμιτάζ. Ο στόχος, λένε οι επιμελητές της έκθεσης, είναι να δημιουργηθεί ένας «διάλογος» μεταξύ των κλασικών έργων και τη συλλογή Fabre, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 70 κομμάτια κατασκευασμένα ειδικά για την έκθεση.

Το Μουσείο πάντως με ανακοίνωση του διευκρίνισε ότι παρόλες τις αντιδράσεις η έκθεση θα φιλοξενείται κανονικά μέχρι την προγραμματισμένη λήξη της στις 30 Απριλίου. Παρόλα αυτά στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου έχουν κατέβει όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες που αφορούν την έκθεση, ενώ στη σελίδα του Ερμιτάζ στο facebook αναρτήθηκαν φωτογραφίες από τις γάτες που φιλοξενούνται στα κελάρια και τις αίθουσες του Μουσείου για την περιορισμό των τρωκτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.