Show/Hide Leaderboard

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟΧΟΣ»

Beaking News

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2016

ΚΥΝΗΓΟΣ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ... Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ... ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΗ!

  

Υποτίθεται ότι κάποιος κυνηγός στην Ελλάδα σκότωσε παράνομα ένα γάιδαρο και βγήκε και φωτογραφία καμαρωτός – καμαρωτός.
«Βρειτετον και καντετου τα ιδια και χειροτερα αν θελετε να λεγεστε ανθρωποι» μας προτρέπει ένα από τα μηνύματα που τη συνοδεύουν. Αλήθεια ή ψέματα;

Μιας κι εύλογα κάποιος θ αναρωτηθεί γιατί χρειαζόταν διόπτρα γι αυτού του είδους το κυνήγι, είπαμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο.

Όμως πρέπει να διαχωρίσουμε λίγο τα πράγματα

Η φωτογραφία είναι:
ΑΛΗΘΙΝΗ

Αλλά η ιστορία που τη συνοδεύει είναι :
ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΗ

Ανάλυση

  

Η φωτογραφία προέρχεται από την Αυστραλία στην οποία δεν θεωρείτε παράνομο το κυνήγι γαϊδουριών. Ας δούμε τι ακριβώς συνέβηκε σ αυτή τη μακρινή χώρα:
Τα γαϊδούρια έφτασαν εκεί για πρώτη φορά το 1866 για να μεταφέρουν φορτία αλλά και για όργωμα. Μέχρι τότε, οι Αυστραλοί χρησιμοποιούσαν άλογα για το μεταφορικό έργο. Ωστόσο, είχαν προβλήματα γιατί τα άλογα αρρώσταιναν από τα δηλητηριώδη φυτά της τοπικής χλωρίδας . Ενώ αντίθετα τα γαϊδούρια αποδείχθηκε ότι ήταν άτρωτα! Εκείνη την εποχή, που υπήρχε έλλειψη σε φράχτες, τα γαϊδούρια άρχισαν να ξεφεύγουν και να δημιουργούν αγέλες (από τη δεκαετία του 1920). Ο πληθυσμός τους ξεπέρασε κατά 30 φορές τον πληθυσμό των γαϊδουριών που ήταν εκ φύσεως άγρια. Στη Δυτική Αυστραλία το 1949, υπήρχαν τόσα πολλά γαϊδούρια ώστε να κηρυχθούν κι επίσημα «απειλή κατά του οικοσυστήματος». Τη δεκαετία του 1970, πάνω από 750.000 γαϊδούρια τριγυρνούσαν ανεξέλεγκτα στη μισή ήπειρο. Ενώ το 2005 , μετά από «παρεμβάσεις», υπήρχαν περίπου 5 εκατομμύρια άγρια γαϊδούρια .

Πλασμένα για να ζουν στην έρημο, αυτά τα γαϊδούρια που είχαν αφεθεί ελεύθερα αναστέλλουν, όπως και η καμήλα, την εφίδρωση όταν αφυδατώνονται και μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και αν χάσουν υγρά που αντιστοιχούν στο 30 τοις εκατό του βάρους του σώματός τους. (Πολλά άλλα θηλαστικά θα πέθαιναν αν έχαναν το 12 ως 15 τοις εκατό). Προτιμούν να βόσκουν σε πλούσια λιβάδια αλλά μπορούν να επιβιώσουν άνετα τρώγοντας διάφορα φυτά που δεν τα αγγίζουν τα βοοειδή. Αυτό το συνεχώς αυξανόμενο κύμα απειλούσε την οικολογία και την κτηνοτροφία. Κάτι έπρεπε να γίνει.Από το 1978 ως το 1993, θανατώθηκαν συστηματικά πάνω από 500.000 γαϊδούρια στη βορειοδυτική Αυστραλία και μόνο. Σήμερα, εκτός των άλλων παρεμβάσεων, έχουν τοποθετηθεί ραδιοπομποί σε 300 γαϊδούρια, στα πλαίσια ενός προγράμματος που ονομάζεται «Ιούδας». Όταν απελευθερώνονται για να βρουν το κοπάδι τους, αυτά τα γαϊδούρια παρακολουθούνται με ελικόπτερο, και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού θανατώνονται ανώδυνα. Όταν το γαϊδούρι «Ιούδας» προσκολλάται σε ένα άλλο κοπάδι ζώων, εντοπίζονται και αυτά και εξοντώνονται.

Ανθεκτικά και Παραγωγικά

«Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αν μείνουν έστω και λίγα για αναπαραγωγικούς σκοπούς, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο αριθμός των γαϊδουριών θα επανέλθει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970. Συχνά, οι άνθρωποι δεν κατανοούν γιατί αυτά τα ζώα θανατώνονται και εγκαταλείπονται επί τόπου. Δεν μπορούν να καταλάβουν, όμως, πόσο απρόσιτες είναι αυτές οι περιοχές. Εδώ δεν υπάρχουν δρόμοι, και ο μόνος τρόπος προσέγγισης του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής είναι το ελικόπτερο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση, και συνεπώς πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη βλάβη όσο πιο ανθρώπινα γίνεται». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


http://ellinikahoaxes.gr


« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου