Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΣΤΗΝ Ι.Μ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ... ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΕΤΑΙ ΣΠΑΝΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 9ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου επιστρέφει στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης οικειοθελώς, ένα σπάνιο Ελληνικό χειρόγραφο του 9ο...




Η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου επιστρέφει στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης οικειοθελώς, ένα σπάνιο Ελληνικό χειρόγραφο του 9ου αιώνος που περιέχει ολόκληρη την Καινή Διαθήκη.


Το χειρόγραφο, γνωστό μεταξύ των βιβλικών θεολόγων ως Κώδιξ 1424, το κατέγραψε στον κατάλογο των χειρογράφων της Μονής που συνέταξε τον Οκτώβριο του 1886 ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος – Κεραμεύς με αυ. αριθμ. 124.

Μετά την ληστρική επιδρομή των Βουλγάρων στη Μονή την 27η Μαρτίου 1917 και την κλοπή των ιερών κειμηλίων και χειρογράφων, βρέθηκε στα χέρια Ευρωπαίου εμπόρου βιβλίων, από τον οποίο το αγόρασε το 1920 ο Levi Franklin Gruber, μετέπειτα πρόεδρος του Λουθηρανικού Θεολογικού Σπουδαστηρίου του Σικάγου, μιάς από τις πρόδρομες μορφές της σημερινής Λ.Θ.Σ.Σ.

Ο Gruber κληροδότησε τον κώδικα στην σύζυγό του, από την οποία το Σπουδαστήριο παρέλαβε αργότερα ολόκληρη την συλλογή των σπανίων βιβλίων του.

Τα Ελληνικά χειρόγραφα που περιέχουν ολόκληρη την Καινή Διαθήκη είναι σπάνια. Σύμφωνα με τον βιβλικό θεολόγο Kurt Aland, υπάρχουν μόνο 60 τέτοια χειρόγραφα σε συλλογές ανά τον κόσμο.

Ο κώδιξ 1424, αντεγραμμένος τον 9ο αιώνα, είναι το αρχαιότερο γνωστό χειρόγραφο, σε μικρογράμματη γραφή (καλλιγραφική με κλίση), που περιέχει ολόκληρο το κείμενο της Καινής Διαθήκης.

Πέραν τούτου, η σειρά των βιβλίων της Καινής Διαθήκης σε αυτό είναι ασυνήθιστη. Επί παραδείγματι, το βιβλίο της Αποκαλύψεως, που σήμερα τοποθετείται στο τέλος της Καινής Διαθήκης, προτάσσεται των Παυλείων Επιστολών.

Γραφεύς είναι ο μοναχός Σάββας, ενώ τρεις αιώνες αργότερα άλλοι μοναχοί προσέθεσαν στα περιθώρια των φύλλων του κώδικος, εν είδει υπομνήματος, αποσπάσματα από έργα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Νύσσης και άλλων.

Ο Ralph W. Klein, επιμελητής της συλλογής σπανίων βιβλίων της Λ.Θ.Σ.Σ., επισημαίνει ότι κατά τις περιοδικές εκθέσεις των σπανίων βιβλίων που πραγματοποίησε, το συγκεκριμένο χειρόγραφο ήταν ένα από τα κορυφαία εκθέματα.

Το χειρόγραφο, στις 15 Νοεμβρίου στην έδρα της Σχολής στο Σικάγο, σε ειδική τελετή, θα παραδοθεί επίσημα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος θα το μεταφέρει στη Δράμα, συνοδευόμενος από τον Dr. James Nieman πρόεδρο της Λ.Θ.Σ.Σ. και τον νομικό κ. Γεώργιο Τσουγκαράκη.

Η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα και στη συνέχεια θα ψαλλεί ο Μέγας εσπερινός της εορτής της πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου.

Το εξαιρετικό αυτό γεγονός είναι αποτέλεσμα πολυετών αφανών ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας η οποία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς :

– την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον σημαιοφόρο του αγώνα της δικαίωσης της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης και της επιστροφής των κειμηλίων και χειρογράφων. Ο Παναγιώτατος, προσωπικότητα την οποίαν η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει, τιμά και σέβεται, με επιμονή και στιβαρότητα, σε κάθε ευκαιρία που δίδεται, δεν έπαψε να θέτει το πολύκροτο ζήτημα τόσο στη Βουλγαρική ηγεσία όσο και ο,που έχουν εντοπισθεί χειρόγραφα της Μονής.

– τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, που στρατεύθηκε στην υπόθεση αυτή και εργάσθηκε κατάλληλα στην Αμερική.

– το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Γεωργίου Τσουγκαράκη στη Ν. Υόρκη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του αφιλοκερδώς εκάλυψαν νομικά τη διαδικασία, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι ομογενείς μας διακρίνονται για τον πατριωτισμό τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα.


vimaorthodoxias

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.