Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Π@Π@ΡΙΕΣ! ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΩΜΑΝΟΥ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ...

Η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι θέμα χρόνου να λυθεί, με την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ...


Η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι θέμα χρόνου να λυθεί, με την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) και με την - έως τότε - εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων του, όπως προβλέπει η τροπολογίαπου ψηφίζεται σήμερα, είπε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.


Την ώρα που ο 21χρονος Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, καθώς διανύει την 30η ημέρα της απεργίας πείνας, ο κ. Αθανασίου κάλεσε τους γονείς του, τους νομικούς παραστάτες του ή και ειδικούς που θα του παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη να τον πείσουν ώστε να αντιληφθεί πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και να επιλυθεί η υπόθεσή του.


Αφού ο κ. Αθανασίου επανέλαβε με κατηγορηματικότητα ότι τον δεσμεύει το νομοθετικό πλαίσιο για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πλην αυτής που σήμερα φέρνει στη Βουλή και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία τώρα, ενημέρωσε το Σώμα πως παρακάλεσε προσωπικά για την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι.

«Τα άλλα δεν γίνονται. Είναι κατάλυση όλου του δικονομικού συστήματος και του κράτος δικαίου» είπε συμπερασματικά για τα όσα προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για νομοθέτηση.


Επιμονή από ΣΥΡΙΖΑ



Καθώς δε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, επέμεινε να εξηγήσει ο υπουργός αν θα μπορέσει ο κρατούμενος να κάνει χρήση του δικαιώματος για ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πως αφορά τον Ρωμανό, προσθέτοντας πως απαιτείται κρίση του Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση. «Αυτό λέει ο νόμος, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το νόμο τώρα» είπε. Ζήτησε και πάλι να «απλοποιήσουμε τα πράγματα» και «να βοηθήσουν» όλοι είτε είναι γονείς είτε είναι νομικοί παραστάτες και να βοηθήσουνε ώστε να λυθεί το θέμα του Νίκου Ρωμανού. «Ας βοηθήσουν όλοι. Επουδενί θέλει κανείς να κινδυνεύσει η ζωή του» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Ειδικώς για την ρύθμιση που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Αθανασίου την έκρινε ανεφάρμοστη αφού δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να ακυρώσει βούλευμα


Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραθέτοντας, στα σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, τα νομικά επιχειρήματά του, αποφάνθηκε πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν καθώς αντίκεινται στο δικονομικό σύστημα της χώρας.

Για την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «τα ασπάζομαι, πρόταση δεν περιλαμβάνει» και ζήτησε από τους συντάκτες της να προβληματιστούν λέγοντας (σε θεωρητική βάση και χωρίς να αναφέρεται σε κανέναν) πως σε ένα υπόδικο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να τύχει εφαρμογής ο κατ' οίκον περιορισμός, με ηλεκτρονική επιτήρηση. 'Αρα - είπε - με το να δοθεί άδεια καταργείται εμμέσως το ένταλμα προσωρινής κράτησης, υπάρχει δηλαδή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα όργανα της δικαστικής, κάτι που συνιστά κατάργηση του κράτους δικαίου. Ακόμη απέρριψε την πρόταση περί υποχρεωτικότητας εκπαιδευτικής άδειας ανεξαρτήτως αδικήματος, επισημαίνοντας, πως η χορήγησή της πρέπει να εξαρτάται από την κρίση του αρμόδιου οργάνου. Τέλος, για την «αίτηση θεραπείας» ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται στο Ποινικό Δίκαιο, αντιθέτως μάλιστα απαγορεύεται.


Νέα τροπολογία από την ΔΗΜΑΡ και... "ίσως" από Αθανασίου



Μετά από όλα αυτά, μία ακόμη νέα τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Πανούση από την ΔΗΜΑΡ, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για την συγκεκριμένη τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, εμφανίστηκε ανοικτός στο να την μελετήσει.




Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.